Magazin

Kako ojačati imunitet?

Doktor specijalista Eva Pavić iz KBC-a Zagreb istakla je koje bismo namirnice trebali izbjegavati da ne bismo narušili imunitet te čime možete očvrsnuti vaše tijelo i imuni sistem.

Doba godine u kojem je pojava virusnih oboljenja, viroza, gripe i koronavirusa, sve češća savršen je trenutak da se naoružamo znanjem o namirnicama koje nam na putu prema snažnom imunitetu mogu biti najbolji saveznici.

Na temu kako ojačati svoj imunitet, a kako ga izbjeći njegovo narušavanje ishranom koja šteti zdravlju, razgovaralo se s Pavićevom, dijetičarkom iz KBC-a Zagreb, u kojem organizuje i vodi Dijetičko nutricionističko savjetovalište.

Dr specijalista Pavić, inače i dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetičara, u razgovoru za „Tportal“ naglasila je važnost konzumiranja lokalnih sezonskih namirnica te stavljanje fokusa na raznovrsnost u ishrani. Naime upravo sezonska hrana obiluje mikronutrijentima koji su nam neophodni da bi naš organizam bio u stanju oduprijeti se stresu i bolestima.

Jogurt za jači imunitet

„Istraživanja su pokazala da većina Evropljana ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća od pet porcija dnevno pa se kao učinkovito rješenje u očuvanju zdravlja imunološkog sistema preporučuje promijeniti prehrambene navike i jesti zdravije. Ključan je stabilan i uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala (cink, selen, vitamin C i D), uključujući antioksidante i prirodne zaštitne bioaktivne tvari koje se nalaze u hrani’, rekla je pa preporučila namirnicu koja posebno pogoduje jačanju imuniteta.

Nastavila je:

„Poznato je da jogurt može uticati na opšte poboljšanje otpornosti tijela. Tačnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitijela tokom infekcija, kao i normalizaciji propusnosti crijevne sluznice.“

Vitamin C u jesenjem i zimskom periodu uživa veliku popularnost te mnogi kreću u nabavku namirnica koje njime obiluju, kao i dodataka ishrani.

Dijetičarka je pojasnila da je njegov učinak uistinu vrlo bitan jer je upala jedan od glavnih uzročnika simptoma tokom virusne infekcije, a ovaj vitamin je snažan antioksidant koji djeluje protivupalno i štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u vazduhu.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vaskršnji vikend horoskop: Čije će emocije buknuti, a ko treba da kupi srećku

Urednik

Šta treba da uradite sa čuvarkućom od prošle godine?

Urednik

Maslačak je simbol proljeća i izvor zdravlja!

Urednik

Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše

Urednik

Ljeto donosi drastične promjene za ova tri znaka

Urednik

Kada se farbaju jaja po tradiciji: Na Veliki četvrtak ili Veliki petak

Urednik

Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!

Urednik

Ovog znaka čeka 20 godina sreće: Imaće uspjeh na svim poljima

Urednik

Kako uzgojiti najsočniji paradajz ovog ljeta

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više