Poznato je da alkohol povećava apetit, ali proteini imaju zasitan učinak, pa ljudi jedu manje.
Studija je pokazala da su oni koji uz pivo najčešće grickaju hranu koja obiluje proteinima ukupno unijeli manje kalorija u poređenju s onima koji su jeli masne proizvode.
U istraživanju je dvije trećine odabralo hranu s visokim udjelom proteina, ali s niskim udjelom ugljikohidrata i masti.
U prosjeku su unosili 1.749 kalorija dnevno – uključujući i one iz alkohola. To je bilo 577 kalorija manje nego što je potrebno za održavanje trenutne težine.
Druga trećina odabrala je slanu hranu s niskim sadržajem bjelančevina kao što su kobasice, čips i keksi te je u prosjeku unijela 3.051 kaloriju – 813 više nego što je potrebno.
Vodeća autorica studije dr. Amanda Greh s australskog Univerziteta u Sidneju rekla je: „Htjeli smo otkriti biraju li ljudi slanu hranu bogatiju proteinima kada piju alkohol, i ako to čine, dovodi li njihov učinak zasićenja do ukupnog manjeg broja kalorija.“
Najnovija studija prva je koja je uzela u obzir druge komponente prehrane. Nalazi se temelje na 9.341 osobi iz Australskog nacionalnog istraživanja prehrane i tjelesne aktivnosti.
Dr. Greh je dodala: „Kad konzumirate alkohol i apetit vam je povećan, pobrinite se da odaberete zdravije nemasne proteine.“
Izvor: Glas Srpske