Nutricionisti ističu da ulje može sadržati mnoge supstance koje pri zagrijavanju mogu postati toksične. Kada dospiju u ljudski organizam mogu prouzrokovati razne upalne procese.
Sudeći po mišljenju stručnjaka, najbolje i najkorisnije ulje je maslinovo jer sadrži veći udio supstanci koje su korisne za srce i krvne sudove. Ali, na visokim temperaturama gubi ta korisna svojstva, te nije idealna zamjena za prženje hrane. Ono je odliča izbor za salate.
S druge strane, ni suncokretovo ili kukuruzno ulje nisu dobra opcija kada je prženje hrane u pitanju. Međutim, dobra zamjena je visoko oleinsko suncokretovo ulje:
„U njemu se nalaze omega 6 kiseline koje su zamijenjene oleinskom i čiji sadržaj u nekim varijantama dostiže 80 odsto. Ovaj procenat je čak nešto viši nego u maslinovom ulju“, istakao je ruski dijetolog Mihail Ginzburg.
On je dodao da pri izboru ulja za jelo i prženje obratite pažnju na jedan sastojak, a to je oleinska kiselina- što je više ima u ulju, to je ono preporučljivije za konzumaciju.
Izvor: ATV