Magazin

Koliko dugo možemo ostati budni? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

San je neophodan za sve tjelesne funkcije, a nedostatak sna može povećati rizik od brojnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, pretilost i dijabetes te depresija. Ali, koliko čovjek zaista može ostati budan?

Prema podacima iz 1963. godine, 17-godišnjak Randy Gardner nije spavao ukupno 11 dana i 25 minuta postavljajući tako svjetski rekord za najduže vrijeme koje je neko ostao budan.

Postoji i podatak da je Robert McDonald 1986. godine uspio stati budan čak 18 dana i 22 sata, ali njega nisu pomno pratili naučnici ni ljekari tokom obaranja rekorda.

Budući da se radi o ne tako zdravom potezu, Guinnesova knjiga rekorda ne želi sudjelovati u ovom podvigu od 1997. godine, kako ne bi poticali ljude na nezdrave odluke.

Važno je napomenuti da ljekari ističu važnost sna i to najmanje šest do osam sati sna u istom intervalu svaka 24 sata, iako su svjesni da mnogi ljudi ne ispoštuju ni to, što se naručito odnosi na studente koji znaju provesti i po 24 sata bez sna.

Istraživanje o ovome nikada nisu tačno sprovedeni, jer se smatra da je nehumano da se ispituje na ljudima. Ipak istraživanje je sprovedeno na štakorima u 1989. godini kada se pokazalo da ove životinje mogu biti bez sna između 11 i 32 dana prije nego uginu.

 

 

Izvor: Agencije

BONUS VIDEO

Slični članci

Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Urednik

Ovi znakovi imaju najviše partnera prije nego što se skrase

Urednik

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više