Magazin

Mnogima omiljeni napitak: Ovo su dobre i loše strane u konzumaciji kafe

Mnogi od nas čim progledaju idu skuhati kafu i popiti je kako bi „pregurali“ dan. Međutim, koliko nam zapravo kafa daje energije?

Kofein je jedan od najpopularnijih stimulansa na svijetu i najčešće se konzumira u kafi.

Mnogi se okreću kofeinu kako bi se razbudili ujutro i ostali puni energije tokom dana, ali postoji i loša strana: Previše kofeina može vas držati budnima čak i kada ste spremni za spavanje.

Neželjeni učinak

Ključ za ovaj neželjeni učinak je spoj koji se zove adenozin, nusprodukt aktivnosti neurona u mozgu. Riječ je o hemijskoj supstanci koja se sastoji od molekule adenina i šećera riboze.

Modulirajući fiziološke procese djelovanjem na svoje receptore, adenozin ima važnu ulogu u mnogim biohemijskim procesima u ljudskom tijelu. Receptori u našem živčanom sistemu neprestano nadziru razine adenozina, a kada one padnu ispod određenog nivoa u mozgu i kičmi, tijelo se priprema za san.

Kofein traži specifične receptore adenozina i oponaša njegove učinke, čime zapravo vara tijelo koje misli da još nije vrijeme za spavanje.

Dugogodišnji konzumenti

Koliko dugo doza kofeina djeluje na tijelo može varirati ovisno o nizu faktora, uključujući toleranciju na kofein, metabolizam, genetiku i fizičko zdravlje. U većini slučajeva, međutim, učinci traju oko pet do šest sati.

Dugogodišnji konzumenti kave mogu iskusiti toleranciju na kofein koja zahtijeva da konzumiraju sve veće količine kave kako bi postigli isti stimulativni učinak. Ako iznenada odluče prestati piti kafu, mogu osjetiti simptome poput glavobolje, razdražljivosti i mučnine.

Kako bi se spriječili problemi sa spavanjem povezani s kofeinom, preporučuje se ograničiti konzumaciju kofeina na četiri šolje kafe dnevno, a posljednja šolja može se popiti najkasnije u poslijepodnevnim satima. Prelazak na kafu bez kofeina takođe može biti od pomoći, prenosi b92.

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Žandarmerija spasila mačku ispod ruševina u Dijarbakiru

Urednik

Novac stiže za 4 horoskopska znaka: Ko će dobiti pare do 11. februara

Urednik

Ova 4 horoskopska znaka ulaze u veze s ljudima koji ih ne cijene

Urednik

Ovo sigurno niste znali: Evo kako nastaju skupocjeni dijamanti

Urednik

Koliko zarađuju gejmeri sa Balkana

Urednik

Mimoza: Zraka sunca usred zime

Urednik

Kako horoskopski znaci podnose dijetu

Urednik

Baterija na telefonu vam se brzo prazni – Ovo su glavni razlozi

Urednik

Ova TRI horoskopska znaka pate od niskog samopouzdanja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više