RS i BiH Vijesti

Prosječna neto plata u decembru iznosila 1.217 KM

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u decembru prošle godine iznosila je 1.217 KM i u odnosu na novembar nominalno je veća za 0,5 odsto, a realno za 0,9 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području informacije i komunikacije i iznosila je 1.593 KM, a najniža prosječna neto plata u decembru 2022. isplaćena je u području građevinarstva 885 KM.

U decembru 2022. godine, u odnosu na decembar 2021, u 18 od 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima obrazovanje 25,2 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 23,3 odsto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 22,8 odsto.

Prosječna neto plata u 2022. godini iznosila je 1.144 KM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.730 KM.

U odnosu na 2021. godinu, prosječna neto plata isplaćena u 2022. godini nominalno je veća za 13,9 odsto, a realno za 1,1 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj u decembru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,4 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 13,6 odsto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 11, a niže cijene u jednom odjeljku.

Više cijene zabilježene su i u odjeljku alkoholna pića i duvan 2,6 odsto, usljed povećanja cijena u grupama, vino od 8,4 odsto i žestoka alkoholna pića od 7,1 odsto, u odjeljku komunikacije 1,7 odsto zbog viših cijena u grupi poštanske usluge od 5,1 odsto, u odjeljku zdravstvo 1,6 odsto, usljed povećanja cijena u grupi stomatološke usluge od 3,6 odsto i u odjeljku obrazovanje 0,1 odsto zbog viših cijena u grupi predškolsko obrazovanje od 0,8 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u decembru 2022. godine, zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća 4,4 odsto usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više