Magazin

Može izazvati stres: Evo kako isprekidan san utiče na organizam

Stručnjaci se često bave odgovorom na pitanja kada je najbolje vrijeme za spavanje, kako dnevne obaveze i stres utiču na kvalitet sna, ali i kako isprekidan san utiče na stanje organizma.

Negativan efekat

Rezultati jednog istraživanja pokazali su da isprekidan san ima negativan efekat na nas, naročito nakon buđenja. Takođe, rezultati su sugerisali da je nekada gore spavati isprekidanim snom nego spavati vremenski kraće.

Na prekid sna može uticati mnoštvo faktora – u prvom redu zdravstveni, ali i stres, a najčešće se budimo u toku noći u strahu da kasnimo na posao.

Isprekidan san je ključni uzrok neraspoloženja tokom jutarnjih časova, sugerišu naučnici. U istraživanju koje je dalo ove rezultate učestvovalo je 62 ljudi koji su bili izloženi različitim uslovima. Eskperiment je trajao tri noći, a učesnici su bili izloženi prislinim buđenjima nekoliko puta u toku noći ili su kasno odlazili na spavanje, piše Avaz.

Loše raspoloženje

Rezultati su pokazali da prekid sna naš organizam doživljava veoma stresno zbog toga što se organizam ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna, što automatski dovodi do lošijeg raspoloženja.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Urednik

Ovi znakovi imaju najviše partnera prije nego što se skrase

Urednik

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više