Magazin

Naučnici utvrdili: Naš mozak nesvjesno nauči da voli masnu i slatku hranu

Nova studija njemačkih naučnika ukazuje na to da je naša sklonost ka slatkim i masnim zalogajima i grickalicama nešto što mozak može da nauči, a manje je povezana s nedostatkom volje da ih izbjegavamo.

Iako znate da ne bi trebalo, opet ste krenuli za slatkim ili masnim zalogajem. Bilo da se radi o čokoladici, kesici čipsa ili manjoj porciji prženih krompirića, jednostavno niste uspjeli da im odolite.

I onda u svoju odbranu kažete da vas je „đavo na to natjerao“, ali nova studija pokazuje da vas je zapravo na konzumaciju slatkog ili masnog natjerao – vaš mozak, piše Indeks.hr.

Nastojeći da istraže ulogu mozga u žudnji za hranom s visokim udjelom masti i šećera, međunarodni tim naučnika, koji su vodili stručnjaci s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma, odabrao je grupu ljudi normalne tjelesne težine kojima je dvaput nedjeljno u osam nedjelja davao da konzumiraju puding s visokim procentom mliječnih masti. Istovremeno su svakodnevno konzumirali i drugu hranu koju obično jedu.

Prije i za vrijeme studije naučnici su pratili njihovu moždanu aktivnost. Kontrolna grupa dobijala je porciju pudinga s istom količinom kalorija, ali s manje masti i šećera.

– Naša sklonost da jedemo hranu s visokim procentom masti i šećera, takozvani zapadnjački način ishrane, može biti urođena ili se razvija kao rezultat prekomjerne tjelesne težine. Ali vjerujemo da nas na ovakvu naviku zapravo nauči naš mozak – rekao je Šarmili Edvin Tanarajah, naučni saradnik na Institutu Maks Plank i jedan od autora studije, izlažući glavnu hipotezu studije.

On i njegove kolege su ustanovili da se moždana aktivnost znatno povećala u grupi koja je jela puding s visokim procentom masti i šećera, što je posebno aktiviralo dopaminergički sistem (koji uključuje dopamin), područje u mozgu odgovorno za motivaciju i nagradu.

„Nagrađujuća kombinacija“

Dopamin je poznat kao hormon koji nam omogućuje „osjećaj prijatnosti“ i važan je s evolucionog stanovišta. Mozak oslobađa velike količine dopamina kada praktikujemo stvari nužne za preživljavanje i reprodukciju, a to su konzumiranje hrane i seks.

– Mjerenja moždane aktivnosti koja smo obavili na ispitanicima pokazala su da se mozak sam po sebi ‘preusmjerava’ kada konzumiramo čips i sličnu hranu. On nas podsvjesno uči da preferiramo hranu kojom sami sebe nagrađujemo. Kroz ovakve promjene u mozgu nesvjesno ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera – objasnio je voditelj studije Mark Titgemejer.

Kombinacija masnoće i šećera posebno je „nagrađujuća kombinacija“. Istraživači su u studiji istakli da „mnoge vrste današnje prerađene hrane imaju visoku energetsku vrijednost i često sadrže i masnoće i šećere“, što narušava zdravlje.

Naučeno se sporo zaboravlja

Za vrijeme trajanja istraživanja ispitanici se nisu udebljali ništa više od onih iz kontrolne grupe, a ni nivo šećera i holesterola u krvi nije im se bitno promijenio. Ali istraživači pretpostavljaju da će se njihova sklonost prema masnoj i slatkoj hrani nastaviti i nakon završetka studije.

– U mozgu se stvaraju nove veze koje ne uspijevaju tako brzo da se raskinu. Uostalom, cijela poenta učenja i jeste u tome da, jednom kada nešto naučite, to ne zaboravite tako brzo – rekao je Titgemejer.

Rezultati istraživanja objavljeni su u američkom naučnom časopisu Sel Metabolism.

Naučnici koji su je sproveli upozorili su da studija podupire, ali ne dokazuje njihovu hipotezu, dijelom i zbog malog broja ispitanih, njih samo 57. Ističu da bi rezultati mogli da budu drugačiji kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom, drugačijim prehrambenim navikama ili u slučaju kraćeg trajanja studije.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Ova tri znaka imaju najviše šanse za dobitak na lotu

Urednik

Benefiti korištenja saune: Brzi put do smanjenja stresa, detoksikacije i povećanja energije

Urednik

Dubai čokolada: Kako je napraviti?

Urednik

Stigao retrogradni Merkur i haos za četiri znaka horoskopa

Urednik

Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji

Urednik

Pet savjeta za energičan i uspešan početak radne nedelje

Urednik

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više