Umjesto da iskorišćene kese čaja odmah bacite, možete ih iskoristiti na praktične i iznenađujuće načine. Bilo da želite da omekšate meso, osvežite prostor ili pronađete prirodnu alternativu za čišćenje, čajne kese mogu biti korisne u domaćinstvu. Sledeći put kada uživate u omiljenom čaju, isprobajte ove trikove i maksimalno iskoristite svaku kesicu!
Omekšavanje mesa
Prilikom pripreme marinade za meso, dodajte iskorišćene kese čaja. Ovaj jednostavan trik pomaže da meso postane mekše i sočnije, zahvaljujući taninima i kiselinama iz čaja, koji razgrađuju vlakna mesa. Osim toga, čaj može doprineti bogatijem ukusu jela, a proces mariniranja će biti brži i efikasniji.
Prirodno sredstvo za čišćenje
Osušene iskorišćene kese čaja mogu poslužiti kao prirodno sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Njihova blaga abrazivnost pomaže pri čišćenju drvenih površina, kuhinjskih pultova, pa čak i tepiha. Umesto korišćenja hemijskih sredstava, jednostavno pređite kesom čaja preko zaprljanih mesta i uživajte u čistijem prostoru na ekološki prihvatljiv način.
Osvežavanje prostora
Ako želite da ormar, fioke ili frižider mirišu svežije, stavite unutra osušene kese čaja. One će upiti vlagu i neprijatne mirise, ostavljajući prostor osveženim i prijatnijim. Ovaj trik je posebno koristan u cipelarniku – jednostavno ubacite osušene kese u obuću kako biste neutralisali neprijatne mirise i sprečili nakupljanje vlage.
Iskorišćene kese čaja ne moraju da završe u kanti za smeće. Mo se koristiti i kao prirodno đubrivo za biljke jer sadrže hranljive materije koje poboljšavaju kvalitet zemljišta. Takođe, mogu poslužiti i za umirivanje iritacija kože – jednostavno ih stavite na natečene kapke ili iritiranu kožu kako biste smanjili crvenilo i upalu.
Izvor: Naxi.rs