Magazin

Osam rečenica koje će vam pomoći da izađete iz toksične komunikacije: Kratke su i jasne

Narcisi su skloni tome da kontrolišu i manipulišu, a u komunikaciji sa njima nikada ne znate šta možete da očekujete.

Evo kojih 8 rečenica vam mogu pomoći da razoružate narcisa i povratite kontrolu u razgovoru:

1. „Razumijem vašu perspektivu.“ – Iako to ne znači da se slažete sa njima, ova fraza potvrđuje da slušate bez da im hranite potrebu za stalnom validacijom.

2. „Hajde da se držimo činjenica.“ – Narcisi često izvrću narative kako bi odgovarali njihovoj verziji priče. Fokusirajući se na objektivne činjenice, preusmeravate razgovor sa ličnih optužbi na istinu.

3. „Neću da se raspravljam sa tobom.“ – Ovo postavlja granicu, signalizirajući da nećete biti uvučeni u beskrajnu debatu u kojoj narcis možda želi da dominira ili da vas omalovaži.

4. „Ovaj razgovor je završen.“ – Ako stvari postanu previše zagrejane, u redu je odlučno prekinuti razgovor. Zapamtite, imate pravo da zaštitite svoje mentalno i emocionalno blagostanje.

5. „Ne.“ – Ponekad je najjednostavniji odgovor najefikasniji. Ne morate uvek da opravdavate svoje odluke. Jasno i čvrsto „ne“ može biti neverovatno moćno.

6. „Cijenim vaš doprinos.“ – Ovo je ljubazan način priznavanja njihovog mišljenja bez pristanka ili obavezivanja na njega. Neutralan je, nekonfliktan i ostavlja malo prostora za raspravu.

7. „Hajde da razgovaramo o ovome kada budete mogli da komunicirate sa poštovanjem.“ – Zahtevanje komunikacije sa poštovanjem postavlja važnu granicu. Ako ne mogu da se angažuju bez omalovažavanja ili vređanja, u redu je da pauzirate i odložite razgovor za kasnije.

8. „Ja vidim stvari drugačije.“ – Dozvoljeno vam je da imate sopstvenu perspektivu. Ova fraza izražava neslaganje bez direktnog osporavanja ili suočavanja sa njihovim gledištem.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Tri znaka ući će u narednu godinu s puno više novca, a nekima se smiješi i džekpot

Urednik

Kako ojačati imunitet u zimskim danima

Urednik

Slavski bonton: Kako treba da se ponašaju domaćin i gost

Urednik

Otac Gojko Perović dao odgovore na pitanja vezana za Božićni post

Urednik

Nedjeljni horoskop od 27. novembra do 3. decembra

Urednik

Najljepše im je kod kuće: Horoskopski znakovi koji ne vole putovati

Urednik

Pet tradicionalnih srpskih imena za djevojčice sa predivnim značenjem

Urednik

Ovi znaci Zodijaka će se ludo zaljubiti do kraja ove godine

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 28. novembra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više