Magazin

Ove četiri greške prave mnogi kada se rashlađuju pomoću klima uređaja

Pravilna upotreba klima uređaja je ključna kako bi se iskoristio njihov pun potencijal. Takođe, pravilnom upotrebom izbjećete i visoke račune za električnu energiju.

Ove četiri greške prave mnogi priliko rashlađivanja prostora pomoću klima uređaja.

Redovno provjeravajte filtere na rashladnom uređaju

Važno je da redovno provjeravate filtere vašeg klima uređaja kako biste održali njihovu čistoću. Čist filter omogućava protok veće količine vazduha u uređaj, dok prljav filter može ograničiti protok vazduha i dovesti do ulaska nekondicioniranog vazduha.

Nečisti vazduh ima veću temperaturu i vlažnost, što otežava hlađenje i povećava potrošnju energije. Zato se preporučuje redovno čišćenje ili zamjena filtera.

Držite vrata i prozore zatvorenima dok rahlađujete

Održavanje vrata i prozora zatvorenim dok klima uređaj radi je važno kako bi se spriječio ulazak toplote spolja. Otvaranje vrata i prozora dopušta ulazak toplom vazduhu i otežava hlađenje prostora.

Zato je preporučljivo držati vrata i prozore zatvorenima tokom rada klima uređaja kako bi se postigla maksimalna efikasnost hlađenja.

Izbjegavajte često podešavanje termostata

Često podešavanje termostata ometa stabilnost temperature u prostoru. Ako često mijenjate postavke, klima uređaj će se uključivati i isključivati češće, što smanjuje njegovu efikasnost.

Preporučuje se postavljanje termostata na željenu temperaturu i ostavljanje na istoj postavci tokom dužeg perioda kako bi se održala konstantna temperatura, prenosi Kliks.

Ne postavljajte prenisku temperaturu

Iako je primamljivo spustiti temperaturu na najnižu moguću vrijednost tokom ljetnih vrućina, to nije potrebno i može povećati potrošnju energije.

Stručnjaci preporučuju da termostat postavite na prijatnu temperaturu koja vam odgovara, kako biste smanjili opterećenje klima uređaja i troškove energije.

 

 

Izvor:  Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Rođeni na ove datume ne mogu biti siromašni

Urednik

Tri prijedloga za ručak u toku posta

Urednik

Dva horoskopska para koja su rođena jedno za drugo: U paru su dobitna kombinacija

Urednik

Svaki horoskopski znak ima svoju tajnu, koja je vaša?

Urednik

Pogledajte najstarije srpsko drvo, posadio ga je car Dušan Silni

Urednik

Evo kako pravilno tretirati vaš automobil tokom hladnih dana

Urednik

Tri znaka ući će u narednu godinu s puno više novca, a nekima se smiješi i džekpot

Urednik

Kako ojačati imunitet u zimskim danima

Urednik

Slavski bonton: Kako treba da se ponašaju domaćin i gost

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više