Magazin

Ovo su najbolje namirnice za vaše godine: Kad imate 20, 30, 40…

Naše tijelo u različitim životnim stadijumima ima različite „životne potrebe”, zato je važno konzumirati hranu koja je namijenjena vašim godinama.

Ključ zdravlja je u izbalansiranoj ishrani, zato je neophodno jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima, bez obzira na broj godina. Međutim, u određenom životnom razdoblju ipak je nekim namirnicima potrebno dati bar malu prednost. Ako do danas o tome niste razmišljali, možda je vrijeme da se zapitate unosite li u organizam sve nutrijente i minerale koji su mu potrebni. Ovo je jednostavan vodič o namirnicama koje biste trebali češće da koristite u zavisnosti od toga koliko godina imate, prenosi portal „Vijesti“.

Šta jesti u dvadesetim?

Proteini: Unos proteina pomaže pri izgradnji mišića i njihovom oporavku, a mladim i aktivnim osobama može trebati više. Grašak i orašasti plodovi su dobar izbor.

Kompleksni ugljeni hidrati: Riječ je o najvećem izvoru energije, a kompleksni ugljeni hidrati se duže razgrađuju u sistemu za varenje i tako vam daju pregršt energije ali i smanjuju osjećaj gladi na duže vrijeme. Dobri su izvori mahunarke, zob i hljeb sa žitaricama.

Namirnice bogate kalcijumom: Kalcijum će ojačati kosti i zube, a to je posebno važno upravo u 20-tim godinama života kada su kosti do kraja izgrađene i maksimalne jačine. Mlječni proizvodi, poput kefira, jogurta, zrnsatog sira su odlični izvori kalcijuma. U njima se kriju i važni nutrijenti poput vitamina D, kalijuma i proteina.

Hrana bogata gvožđem: Gvožđe pomaže u prenosu kiseonika kroz krv i organizmu nudi energiju. Manjak gvožđa može voditi i do anemije, a riječ je o stanju kada u krvi nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca i tada se kiseonik ne prenosi kako treba. Mlade žene često pate od manjka gvožđa, ali namirnice poput graška, grožđica, spanaća i čistog crvenog mesa mogu biti odlična pomoć. Ne uzimajte suplemente gvožđa osim ako vam to ne savjetuje ljekar, piše Ordinacija.hr.

Šta jesti u tridesetim?

Zelje: Istina je da je veći broj ljudi koji ne jedu dovoljno voća i povrća, pa bi bilo pametno uvrstiti ih u dnevni meni. Pomenute namirnice su prepune nutrijenata i minerala, poput zelenog povrća, a posebno se ističe zelje koje je odličan izvor vitamina K i C, folata, selena, beza karotena i anatioksidanata. Sadrži i magnezijum, kalij i kalcijum.

Masna riba: Omega-3 masne kiseline su nutrijenti koji štite zdravlje mozga i srca. Posebno su važni za žene koje su trudne ili doje, što se često događa u tom razdoblju ženinog života. Ribe poput lososa i sardina su odličan izvor omega-3 masnih kiselina.

Šta jesti u četrdesetim?

Fermentisana hrana: Crijeva su direktno povezana s imunološkim sistemom i opštim zdravljem. Što ste stariji, to je važnije paziti na zdravlje crijeva. Hrana koja sadrži probiotike i prebiotike u tome može puno da pomogne. Dobri izvori ovih dobrih bakterija su jogurt i kiseli kupus.

Voće i povrće: Voće koje je tamno, poput i onog živih boja, nudi organizmu puno antioksidanata. Kako biste spriječili propadanje i oštećenje ćelija, a samim time i razvoj opasnih bolesti, jedite pametno. Voće i povrće u svim bojama, od narandžaste do žute i zelene, može pružiti organizmu sve dobrobiti potrebne za te godine.

Cjelovite žitarice: Riječ je o dobrom izvoru vlakana koji će poboljšati probavu i dugo vas činiti sitima. U kombinaciji s proteinima, cjelovite žitarice su važan dio balansirane isehrane.

Šta jesti u pedesetim?

Povrće bogato vlaknima: Kako jej već pomenuto, vlakna će uveliko uticati na rad sistema za varenje, što je izuzetno važna pomoć u ovim godinama. Brokula, kelj i zelje su možda najbolji izbor, a kako sadrže i puno vode, vlakna će se lakše razgraditi.

Kurkuma: Brojne studije pokazuju kako ekstrakt kurkume može pomoći kod smanjenja bola i ostalih stanja vezanih uz osteoartritis, koji se često javlja upravo u ovom razdoblju života. Stručnjaci i dalje pokušavaju da otkriju može li ovaj ekstrakt da pomogne i kod snižavanja holesterola i kontroli depresije. Kurkumu možete dodati raznim jelima, ali i pripremiti čaj.

Proteini biljnog porijekla: Konzumacijom proteina biljnog porijekla, a ne iz mesa, u organizam unosite i manje zasićene masti. Upravo to može da smanji šanse da ćete patiti od povišenog holesterola i bolesti srca. Grašak i leća mogu pružiti i magnezijum, gvožđe i vlakna.

Jaja: Kolin je nutrijent koji se brine za dobro pamćenje, kontrolu mišića i raspoloženja, ali će i razgraditi masnoće. Muškarcima u ovim godinama je potrebno oko 550 miligrama kolina dnevno, a ženama 425, a većina ljudi ga unosi u puno manjim količinama. Jaja su najbolji izvor kolina.

Šta jesti u šezdesetim i godinama koje slijede?

Maslinovo ulje: Zdravlje srca je prioritet u ovim godinama, a maslinovo ulje je odličan izvor nezasićenih masnoća koje će zaštititi srce, a i mozak. Možete ga koristiti u gotovo svim jelima, ali i piti ga samostalno.

Bobičasto voće: Ovo voće je puno antocijanina, hemikalije koja će pomoći pri snižavanju visokog krvnog pritiska i zdravlju krvnih sudova. U njima je prirodni šećer, ali ga je malo pa ne morate da brinute o nakupljanju kilograma. Pokušajteda ga jedete dva ili tri puta nedjeljno.

 

 

Izvor: Glas Srpske 

BONUS VIDEO

Slični članci

Tri horoskopska znaka kojima 2024. sprema lijepa iznenađenja

Urednik

Najavljen prvi izbor za Miss AI: Ovo su uslovi za „takmičarke“

Urednik

Raspisan konkurs za nagradu „Milan Mladenović“

Urednik

Tri stvari koje su svojstvene uspješnim parovima

Urednik

Najpoželjniji muškarci rađaju se u ova tri znaka

Urednik

Bajaga i Instruktori predstavili reizdanje „Pozitivne geografije“

Urednik

Oni su najbolji ljudi horoskopa: Imaju dobru dušu, čuvajte ih

Urednik

Tri znaka horoskopa koje očekuje decenija sreće i blagostanja

Urednik

Kako da poboljšate svoje pregovaračke vještine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više