Magazin

Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.

1. Crvena paprika

Sadržaj vitamina C: oko 118 mg po jednoj šolji seckane paprikeCrvena paprika je pravi rekorder kada je u pitanju vitamin C – jedna šolja sadrži više nego dvostruko od male pomorandže. Osim toga, bogata je vitaminom A, koji doprinosi zdravlju očiju i koži. Zbog svoje sočne teksture i blagog slatkastog ukusa, crvena paprika je odlična i sveža i termički obrađena. Može se puniti, seći na štapiće i jesti uz humus, ili dodati u jela poput fajita i raznih paprikaša.

2. Brokoli

Sadržaj vitamina C: oko 102 mg po šolji kuvanog brokolija

Brokoli je mnogo više od dodatka testenini ili supi – on je prava nutritivna bomba. Pored visokog sadržaja vitamina C, bogat je vlaknima, vitaminom K i folatom, pa tako doprinosi zdravlju srca, krvnih sudova i ćelija. Najčešće se priprema kuvan ili pečen u rerni, a odličan je i u stir-fry jelima ili jednostavno preliven maslinovim uljem, belim lukom i parmezanom.

3. Kelj

Sadržaj vitamina C: oko 93 mg u 100 g sirovog kelja (oko 1,5–2 šolje)

Kelj je jedna od najpopularnijih lisnatih zelenih biljaka, poznat kao superhrana. Osim što sadrži više vitamina C od pomorandže, bogat je vlaknima, magnezijumom, vitaminom K i antioksidansima. Ove hranljive materije jačaju imunitet, podržavaju zdravlje kostiju i srca. Kelj se može dodati u smutije, testenine, variva ili koristiti kao podloga za salate. Posebno je ukusan kada se “izmasira” maslinovim uljem ili ispeče kao hrskavi čips.

4. Prokelj

Sadržaj vitamina C: oko 75 mg po jednoj šolji svežeg prokelja

 

Iako mnogima nije omiljeno povrće iz detinjstva, prokelj je pravo blago za zdravlje. Osim vitamina C, sadrži vlakna, folat, vitamine A i K, a doprinosi boljem varenju i jačanju imuniteta. Može se peći u rerni sa maslinovim uljem i začinima, dodati u salate ili sitno seckan koristiti za pripremu sveže, hrskave salate sa limunom i parmezanom.

5. Spanać

Sadržaj vitamina C: oko 60 mg u ¾ šolje kuvanog spanaća

Spanać je odlično povrće koje se može dodavati u smutije, supe, variva, omlete, testenine i salate. Osim vitamina C, sadrži gvožđe, kalcijum, vitamin K i magnezijum, pa tako doprinosi zdravlju krvi, kostiju i nervnog sistema. Posebno je značajan za osobe na biljnoj ishrani, jer vitamin C iz spanaća pomaže apsorpciju biljnog gvožđa koje se inače slabije iskorišćava u organizmu.

Izvor: Naxi.rs

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi uvijek spremni za spontano putovanje

Urednik

Kako da zaštitite orhideje u novembru

Urednik

Koliko kafe pijete dnevno? Medicina kaže da su ovo bezbjedne količine

Urednik

Veoma dobar horoskop imaće 5 znakova: Konačno srećan dan

Urednik

Naučnici otkrili staklene kuglice nastale udarom meteorita prije 11 miliona godina (VIDEO)

Urednik

Zašto sanjamo? Nova globalna baza snova donosi odgovore

Urednik

Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku uvijek imaju sreće

Urednik

Od davnina ova biljka se koristi kao amajlija

Urednik

Namažite ovo na mjesto gdje ćete prsnuti parfem, mirisaćete satima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više