Jabuke su jedno od najzdravijih voća, smatrao je Vasa Pelagić, koji ih je veoma cijenio i preporučivao.
On je pisao o ljekovitim svojstvima jabuka u svojim djelima, kao što su Narodni lekar, Narodna knjiga i Pelagićev narodni učitelj. Smatrao je da jabuke jačaju organizam, čiste krv, poboljšavaju varenje, liječe glavobolju, kijavicu, kašalj, groznicu i druge bolesti. On je, takođe, tvrdio da jabuke sprečavaju starenje i produžavaju život.
Vasa Pelagić je bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih pisaca, ljekara, prosvetitelja, sveštenika i narodnih učitelja 19. vijeka. On je ostavio dubok trag u srpskoj kulturi, nauci, obrazovanju, sportu i politici.
Pelagić je bio veliki ljubitelj i poznavalac jabuka, od kojih je pravio hranu, lijek i ukrase.
Vjerovao je da su najbolje jabuke one koje su nakisele, jer su najbogatije vitaminima i mineralima. On je, takođe, isticao da su najzdravije one jabuke koje su domaće i organski uzgojene, bez upotrebe hemikalija i pesticida. Savjetovao da se jabuke peru i jedu sa korom, jer je u kori najviše hranljivih materija. On je, takođe, govorio i da jabuke mogu da se koriste i za njegu kože i kose, jer imaju hidratantno i antioksidativno dejstvo.
Vasa Pelagić je posebno isticao da su jabuke podjednako važne i kao hrana i kao začin, ali i kao lijek, navodi Politika.
Posebno je isticao lkekovitost „kafe od jabuka“, koju je pravio tako što je sušio i mljeo jabuke, a zatim ih kuvao kao pravu kafu. On je pisao da je ova kafa bolja od prave, jer ne izaziva nervozu, nesanicu i drhtavicu, već naprotiv, umiruje i osvježava. On je savjetovao da se kafa od jabuka pije svako jutro i veče, uz dodatak meda ili šećera.
On je, takođe, preporučivao da se jede svježa jabuka prije svakog obroka, jer tako pomaže varenju i čisti crijeva.
Protiv nesanice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti napitak od jabuke tri do četiri dana, prije i poslije podne, pisao je.
Pelagićev recept za ljekoviti napitak od jabuka protriv kašlja pravi se tako što se u sok od jabuka doda malo mirođije i šećera, pa se uzimati po kašika tri puta dnevno da bi se ublažio kašalj i bol u grudima.
Domaća šira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje se ostave da stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, da fermentiraju.
Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cijele zime. Ova šira liječi mnoga spoljašnja i unutrašnja zapaljenja, čisti krv i jača želudac, tvrdio je Vasa Pelagić.
Izvor: Nezavisne