Izuzetno su ukusne, pa su sastavni deo različitih kolača, a često se preporučuju i kao dodatak ovsenoj kaši. Pored toga što su izuzetnog ukusa, borovnice su verovatno najzdravije voće koje možete da konzumirate.
Voće je prirodni slatkiš, a za razliku od bombona i čokolade koje ćete naći na kasama, naučno je dokazano da njegovo redovno uključivanje u ishranu na mnogo načina koristi zdravlju, piše Yahoo.
Iako je uključivanje bilo kojeg voća u vašu ishranu korisno, postoji jedno voće za koje registrovani dijetetičari kažu da je najzdravije od svih. Registrovani dijetetičari Elisia Cartlidge i Kristi Ruth slažu se da iako svako voće ima nutritivne prednosti, borovnice su najzdravije. „Ako njihova upečatljiva boja nije dovoljna, borovnice se nalaze visoko na listi najzdravijeg voća jer su prepune raznih hranljivih materija – pre svega antocijana i polifenola, koji su moćne fitohemikalije“, kaže Rut.
Kartlidž se slaže, rekavši da se pokazalo da antocijanini u borovnicama smanjuju upale u mozgu, kao i da podržavaju pamćenje i raspoloženje. To ih čini odličnom hranom za zdravlje mozga. Antioksidansi u borovnicama su takođe dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Naučna istraživanja pokazuju da je redovna konzumacija borovnica povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, kao i održavanjem zdrave telesne težine i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.
Kartlidž kaže da su borovnice dobre i za zdravlje creva. „Fitohemikalije koje se nalaze u borovnicama služe i kao hrana za korisne bakterije u crevima, dok njihov sadržaj vlakana dodatno poboljšava njihov kvalitet za creva“, objašnjava ona, dodajući da borovnice takođe sadrže vitamin C i mangan (podržavaju imunološko zdravlje) i odličan su izvor vitamina K (koji podržava zdravlje kostiju).
Uz sve ove prednosti, lako je shvatiti zašto je ovo malo i moćno voće na vrhu. Ali drugo voće je takođe prepuno nutritivnih prednosti. Registrovana dijetetičarka i osnivač Rooted Wellnessa, Sarah Rueven, kaže da su jabuke među najzdravijim voćem jer su, kao i borovnice, pune vlakana, vitamina C i polifenola (vrsta antioksidansa). Rueven ukazuje na naučna istraživanja koja pokazuju da redovno konzumiranje dve jabuke dnevno može pomoći u smanjenju LDL holesterola, što ih čini hranom koja je zdrava za srce.
U ovom periodu, dakle, obavezno konzumirajte borovnice, a jabuke jedite tokom cele godine.
Izvor: Naxi.rs