Tikvice pružaju mnoge zdravstvene prednosti. Bogate su antioksidansima, promovišu zdravlje probave i očiju.
Tikvice takođe odgovaraju mnogim dijetama, kao što su keto, paleo, veganske ili one sa malo ugljenih hidrata, a ovaj članak razmatra zdravstvene prednosti tikvica i nudi predloge kako da ih pripremite i uživate u njima.
Zdravstvene prednosti tikvica
Antioksidansi
Slobodni radikali su nestabilni atomi u telu koji se bore protiv infekcije. Ako osoba ima neravnotežu slobodnih radikala, oni mogu da oštete masno tkivo, DNK i proteine u telu. Lekari ovo nazivaju oksidativnim stresom i to dalje može izazvati niz zdravstvenih problema.
Antioksidansi pomažu u održavanju zdravog nivoa slobodnih radikala i pomažu zdravlju. Tikvice su bogate antioksidansima i mogu da zaštite osobe od sledećih zdravstvenih problema:
– kardiovaskularne bolesti
– poremećaji u vezi sa očima
– poremećaji kože
Pospešuju varenje
Tikvice mogu da vam pomognu u promovisanju zdravog varenja na nekoliko načina.
Prvo, tikvice su bogate vodom, sadrže 94,8 grama (g) vode na 100 g. Voda je neophodan pouzdan izvor za poboljšanje varenja.
Takođe, tikvice sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju zdravih creva i smanjuju šansu za razvoj konstipacije.
U jednom članku iz 2015. navodi se da dijetalna vlakna mogu pomoći zdravom varenju i smanjiti rizik osobe od raznih hroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
Smanjuju nivo šećera u krvi
Ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu unutar tela, što može povećati nivo šećera u krvi osobe.
Tikvice imaju malo ugljenih hidrata. Ako osoba koristi tikvice kao alternativu proizvodima sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, kao što je testenina, smanjiće unos ugljenih hidrata, što može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.
Dijeta sa malo ugljenih hidrata može da poboljša nivo šećera u krvi i čak može da smanji potrebu za lekovima za osobe sa dijabetesom tipa 2.
Meta-analiza studija iz 2015. godine zaključila je da vlakna prisutna u voću i povrću mogu da smanje nivo šećera u krvi i da smanje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kod osobe.
Poboljšava zdravlje očiju
Tikvice takođe mogu pomoći u poboljšanju zdravlja očiju. Na primer, tikvice su bogate vitaminom C, koji je takođe antioksidans. Neki dokazi sugerišu da vitamin C može da smanji rizik osobe od razvoja problema sa očima, kao što su makularna degeneracija (AMD) i katarakta.
Pored toga, tikvice takođe sadrže antioksidante lutein i zeaksantin. Ovi antioksidansi takođe mogu da pomognu da se smanji rizik osobe od razvoja AMD-a i katarakte.
Poboljšavaju zdravlje srca i cirkulaciju
Tikvice mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja srca na različite načine. Kao što je ranije rečeno, tikvice su voće koje je bogato vlaknima. Osim što poboljšavaju varenje i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, dijeta bogata vlaknima takođe pomaže u poboljšanju zdravlja srca. Studije su pokazale da dijete sa visokim sadržajem vlakana mogu da pomognu u smanjenju rizika od razvoja koronarne bolesti srca.
Visok nivo lipida u krvi osobe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Visoki nivoi lipoproteina niske gustine (LDL), ili lošeg holesterola, takođe mogu izazvati povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
Tikvice sadrže pektin rastvorljiv u vodi. Pektin može da snizi nivo lošeg holesterola i lipida u krvi osobe, promovišući dobro zdravlje srca.
Štaviše, tikvice su takođe bogate kalijumom, što može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska. Ovo je važno jer je visok krvni pritisak faktor rizika za srčani udar, srčanu insuficijenciju, bolest perifernih arterija, moždani udar i otkazivanje bubrega.
Kako da pripremamo tikvice?
Neki ljudi preferiraju da ih konzumiraju sirove, ali ako niste ljubitelj sirovih tikvica, možete ih kratko blanširati u vodi, spremiti na pari, dinstati sa belim lukom i bosiljkom… Pečene tikvice su takođe super ideja, a opcija koju bi trebalo da izbegavate su svakako pohovane tikvice…
Izvor: Naxi.rs