Mnogima je dovoljno da imaju samo sira u kuhinji i sve može. Toliko je varijanti za pripremu jela od sira, da je prosto nemoguće odvojiti ona najbolja jela.
Popularni magazinski sajt „Taste atlas“ napravio je listu najboljih 100 jela u Evropi od sira i jedan srpski specijalitet se našao na toj listi. I to na visokom trećem mjestu, a u pitanju je svrljiški belmuž. Nije ovo jedino jelo.
Na takođe visokom mjestu se našla i preukusna sirnica – 18. mjesto, gibanica je na 37. mjestu, prenosi „Ona„.
Ovo je lista najboljih 15:
1. Saganaki, Grčka
2. Provoleta, Argentina
3. Svrljiški belmuž, Srbija
4. Cacio e pepe, Italija
5. Hačapuri, Gruzija
6. Banica sa sirom, Bugarska
7. Focaccia di Recco col formaggio, Italija
8. Ajaruli hačapuri, Gruzija
9. Fondue jurassienne, Francuska
10. Kesadilja, Meksiko
11. Raclette, Švajcarska
12. Sirniki, Rusija
13. Tiropita, Grčka
14. Tartiflete, Francuska
15. Saag paneer, Indija
Izvor: Nezavisne