Magazin

Stručnjaci otkrili: Vrsta ribe koju nikako ne treba da jedete često – oslabiće mišiće, oštetiti vid

Postoje različite vrste riba i dobro morate da obratite pažnju kada ih kupujete.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminom D i selenom.

„Istorijski gledano, riba je oduvek bila dio ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu“, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka doktorka Felisija Stoler.

Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, sardina, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Stručnjaci preporučuju da nedjeljno pojedemo približno 300 grama ribe ili morskih plodova.

U svim vrstama ribe i školjkama nalaze se tragovi žive. Iako ona u maloj količini neće uticati na vaše zdravlje, u većim količinama je otrovna. Izloženost metil-živi povezana je sa zaostalim neurološkim razvojem, gubitkom perifernog vida, nedostatkom pokretljivosti ili koordinacije, oštećenjima govora i slabošću mišića, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoline.

Zato treba izbjegavati prekomjernu konzumaciju ribe s visokim sadržajem žive, dok trudnice, žene koje doje i mala djeca treba potpuno da ograniče njen unos. Neke od takvih vrsta riba su ajkula, sabljarka, kraljevska skuša i tuna, prenosi B92.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Stigao retrogradni Merkur i haos za četiri znaka horoskopa

Urednik

Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji

Urednik

Pet savjeta za energičan i uspešan početak radne nedelje

Urednik

Sunce je ušlo u Strijelca, a sreća u život tri znaka

Urednik

Greške zbog kojih radijatori slabije griju, a računi rastu

Urednik

Konzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije

Urednik

Nedjeljni horoskop od 25. novembra do 1. decembra

Urednik

Devet najznačajnijih odluka koje možete da donesete u životu

Urednik

Najjeftinija zemlja na svijetu? Za tri marke možete jesti i piti cijeli dan

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više