Magazin

Švajcarci izmislili novi recept za pravljenje čokolade

Zamislite da uberete lijepu, sočnu jabuku, ali umjesto da zaronite zube u nju, vi sačuvate sjemenke i bacite ostatak – to je ono što proizvođači čokolada uobičajeno rade sa plodom kakaovca.

Sada su naučnici u Švajcarskoj smislili novi način da naprave čokoladu koristeći čitav plod, a ne samo sjemenje. I bez dodavanja šećera!

Čokolada koju je napravio naučnik Kim Mišra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu koristi pulpu, sok, pa čak i koru kakaovca.

Novi način pripreme već je izazvao veliku pažnju, posebno zbog neefikasnosti u tradicionalnoj proizvodnji čokolade prilikom koje se koristi samo sjeme, a ostatak ploda veličine bundeve i pun hranljivih supstanci se ostavlja da trune na poljima.

Ključ nove čokolade leži u njenom izuzetno slatkom soku, koji ima „voćni ukus, pomalo kao ananas“.

Ovaj sok, koji sadrži 14 odsto šećera, se destiluje u veoma koncentrovani sirup i miješa sa pulpom i osušenom korom i daje veoma sladak žele.

Kada se žele doda kakao sjemenkama da se dobije čokolada, potpuno se eliminiše potreba za šećerom.

Mišra gleda na svoj izum kao posljednju u dugom nizu inovacija švajcarskih proizvođača čokolade.

U 19. vijeku Rudolf Lint, čije je prezime postalo sinonim za dobru čokoladu, slučajno je razvio ključni korak specifičnog načina miješanja tople čokoladne mase – kako bi se učinila ujednačenom i smanjila njena kiselost – ostavljajući mikser kakaa da radi preko noći. Rezultat – ukusna, slatka čokolada, prenosi RTS.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi uvijek spremni za spontano putovanje

Urednik

Kako da zaštitite orhideje u novembru

Urednik

Koliko kafe pijete dnevno? Medicina kaže da su ovo bezbjedne količine

Urednik

Veoma dobar horoskop imaće 5 znakova: Konačno srećan dan

Urednik

Naučnici otkrili staklene kuglice nastale udarom meteorita prije 11 miliona godina (VIDEO)

Urednik

Zašto sanjamo? Nova globalna baza snova donosi odgovore

Urednik

Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku uvijek imaju sreće

Urednik

Od davnina ova biljka se koristi kao amajlija

Urednik

Namažite ovo na mjesto gdje ćete prsnuti parfem, mirisaćete satima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više