Magazin

Tri prijedloga za ručak u toku posta

Počeo je Božićni post, a mi vam donosimo prijedloge koje će obogatiti vaše posne trpeze. Ujedno su i odlična rješenja za posne slavske trpeze. Od jednostavnih i posnih jela izdvajamo i cijele pečurke sa bijelim vinom.

Ovi prijedlozi za posni ručak biće vam inspiracija kada ne znate šta biste mogli da jedete ili spremite ukućanima.

1. Pastrmka u sosu sa bijelim vinom i limunom

Sastojci:

1,5 kg fileta od pastrmke

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika mješavine biljnih začina

so po ukusu

4 čena bijelog luka

3 kašike iscijeđenog limunovog soka

2 kašike bijelog vina

2 kašike margarina

2 kašike sjeckanog peršuna

Recept:

Filete pastrmke začinite mješavinom biljnih začina i solju. Utrljajte začine u pastrmku, pa zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi u i pržite. Svaku stranu ribe pržite po 3-5 minuta sa obje strane na srednjoj vatri. Po potrebi, dodajte još malo ulja. Kada ispržite pastrmku, pažljivo je stavite u tanjir sa strane, odvajajući kožicu. Višak kožice koji se zalijepio za tavu pažljivo uklonite. U istu tavu dodajte isjeckan beli luk, limunov sok i bijelo vino. Dinstajte na srednje nižoj vatri dok bijeli luk ne omekša. Sklonite tavu sa vatre, pa dodajte 1 kašiku sjeckanog peršuna, margarin, pa miješajte dok ne dobijete ujednaćenu strukturu. Ubacite filete od pastrmke, prelijte sosom iz tave i dodajte još 1 kašiku sjeckanog peršuna.

2. Batat sa crvenim sočivom

Sastojci:

4 batata

1 šolja crvenog sočiva

1 kašika ulja

1 kašičica kima

1 manja glavica crnog luka

3 čena bijelog luka

1 konzerva isjeckanog paradajza

1 kašičica mljevenog đumbira

1/4 kašičice cimeta

1/2 kašičice slatke začinske paprike

1 kašičica tucane paprike

1/2 kašičice soli

4 šolje bebi špinata

Još:

ulje po želji (za batat)

so po želji

Recept:

Prepolovite batat, a potom utrljajte ulje i so. Pecite batat sa ljuskom 25-30 minuta na 230°C. Crveno sočivo operite, pa kuvajte oko 7 minuta na srednje nižoj temperaturi (ili prema uputstvu na ambalaži). Dobro ga ocijedite. Isjeckajte crni i bijeli luk, a na srednjoj vatri zagrijte kašiku ulja u većem tiganju. Dodajte kim, pa miješajte i pržite oko 1-2 minuta dok ne krene da puca. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne omekša, pa dodajte bijeli luk i paradajz, pa dinstajte oko 1-2 minuta, dok bijeli luk ne zamiriše. Smanjite vatru, pa dodajte crveno sočivo, đumbir, cimet, slatku začinsku papriku, tucanu papriku i so.

Na kraju dodajte špinat i promiješajte. Kuvajte dok špinat ne uvene, a po potrebi dodajte 1/4 šolje vode kako se ne bi zalijepio.  U pečenom krompiru, u ljusci, ispasirajte malo unutrašnjost, pa dodajte po 1 kašiku smjese sa sočivom.

3. Riblji ražnjići sa paprikom

Sastojci:

3 fileta ribe po izboru

1 crveni luk

1 šolja paprika raznih boja

1 kašičica sojinog sosa

1/2 kašičice bijelog luka u prahu

1 kašičica tucane paprike

1 kašičica ulja

so po ukusu

biber po ukusu

Recept:

Filete ribe isijecite na deblje kocke, pa je začinite bijelim lukom, solju, biberom, tucanom paprikom i sojinim sosem. Sastojke dobro sjedinite. Na četiri štapića za ražnjiće poređajte naizmjenično isjeckane paprike i ribu. Na tavi za grilovanje zagrijte ulje, pa grilujte riblje ražnjiće po 3 minuta sa svake strane,.

 

 

Izvor: Stvar ukusa

BONUS VIDEO

Slični članci

Mjesečni horoskop za mart

Urednik

Ovu su finalisti „Pesme za Evroviziju“

Urednik

Jutarnja navika koju svi imaju najopasnija je za zdravlje žene

Urednik

Stalno ste umorni? Evo razloga zašto, jedan je bar lako riješiti

Urednik

Otkrivamo najbolji ljubavni savjet za svaki horoskopski znak!

Urednik

Ovi znakovi će se do kraja godine obogatiti, evo i kako

Urednik

Ovo su tri najnepristojnija horoskopska znaka

Urednik

Hrvati izabrali predstavnika na „Evroviziji“

Urednik

Ovi horoskopski znaci su rođeni da budu bogati: Provjerite da li ste među njima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više