Magazin

Zašto ne treba da spavate „još samo 5 minuta“?

Većini dan počinje sa istim mislima: „samo još 5 minuta“. Ali ova zabluda može samo da vam odmogne.

Vaše tijelo to doživljava veoma stresno. Onog momenta kada pristanete na još par minuta spavanja, vaš mozak aktivira nerve koji su zaduženi za ativiranje dubokog sna. Onda vas budilnik ponovo probudi, što samo uzrujava vaše tijelo, s obzirom na to da se nakon kratkog vremena ponovo aktivira.

Preporučje se da umjesto da sebe stavljate u takvu situaciju, bolje je jednostavno naviti budilnik od pet do 10 minuta kasnije i poštedjeti sebe bespotrebnog stresa.

Ako to ne uradite, vaše tijelo se može susresti sa takozvanom inercijom sna, što predstavlja onaj osjećaj premorenosti koji je prisutan kada se probudite i može satima trajati.

Idealno bi bilo da možemo leći kada osjetimo umor, a da se probudimo kada nam se tijelo dovoljno odmori, ali s obzirom na to da to tako ne funkcioniše, jednostavno morate pronaći odgovarajući „tajming“.

Eksperti navode da je san od devet sati može da nam škodi isto kao i nedovoljno sna.

Istraživanja ukazuju da produženi san može da poveća šanse za demenciju, gubitka pamćenja i gojaznost. Dok sa druge strane, ako spavate manje od šest sati noću, ne preporučuje se da to nadoknadite pretjeranim spavanjem tokom vikenda.

Najbolji način da poboljšate spavanje jeste da svakog dana produžavate san za sat ili dva. Recimo, jedne cijele nedjelje ili mjeseca, spavajte sat duže nego inače.

Kako biste nadigrali sebe, najbolje rješenje kada je u pitanju odlaganje alarma jeste da nabavite pravi budilnik koji nema mogućnost odlaganja ili da telefon ostavite na drugi kraj sobe, kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga ugasite, savjetuje „Dailymail.co.uk“

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Gatačkim poljem cvjetaju “košute“

Urednik

Ovi znakovi privlače kao magnet!

Urednik

Koliko je iPhone 16 Pro Max veći od prethodnika?

Urednik

Nedjeljni horoskop od 20. do 26. maja

Urednik

Koliko će biti životni vijek u 2050. godini?

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Ovi horoskopski znaci kriju emocije od drugih

Urednik

Savjeti za održavanje najljepših orhideja ove sezone

Urednik

Banje: Idealna vrsta odmora za one koji ne planiraju odlazak na more

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više