Magazin

Zašto ne treba da spavate „još samo 5 minuta“?

Većini dan počinje sa istim mislima: „samo još 5 minuta“. Ali ova zabluda može samo da vam odmogne.

Vaše tijelo to doživljava veoma stresno. Onog momenta kada pristanete na još par minuta spavanja, vaš mozak aktivira nerve koji su zaduženi za ativiranje dubokog sna. Onda vas budilnik ponovo probudi, što samo uzrujava vaše tijelo, s obzirom na to da se nakon kratkog vremena ponovo aktivira.

Preporučje se da umjesto da sebe stavljate u takvu situaciju, bolje je jednostavno naviti budilnik od pet do 10 minuta kasnije i poštedjeti sebe bespotrebnog stresa.

Ako to ne uradite, vaše tijelo se može susresti sa takozvanom inercijom sna, što predstavlja onaj osjećaj premorenosti koji je prisutan kada se probudite i može satima trajati.

Idealno bi bilo da možemo leći kada osjetimo umor, a da se probudimo kada nam se tijelo dovoljno odmori, ali s obzirom na to da to tako ne funkcioniše, jednostavno morate pronaći odgovarajući „tajming“.

Eksperti navode da je san od devet sati može da nam škodi isto kao i nedovoljno sna.

Istraživanja ukazuju da produženi san može da poveća šanse za demenciju, gubitka pamćenja i gojaznost. Dok sa druge strane, ako spavate manje od šest sati noću, ne preporučuje se da to nadoknadite pretjeranim spavanjem tokom vikenda.

Najbolji način da poboljšate spavanje jeste da svakog dana produžavate san za sat ili dva. Recimo, jedne cijele nedjelje ili mjeseca, spavajte sat duže nego inače.

Kako biste nadigrali sebe, najbolje rješenje kada je u pitanju odlaganje alarma jeste da nabavite pravi budilnik koji nema mogućnost odlaganja ili da telefon ostavite na drugi kraj sobe, kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga ugasite, savjetuje „Dailymail.co.uk“

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Prvi put u Hrvatskoj uništen tumor uz pomoć robota i umjetne inteligencije

Urednik

Ne igrajte se sa njima: Ovi znakovi ne praštaju prevaru

Urednik

Pojačajte imunitet: Evo pomoću kojih namirnica možete da podignite nivo vitamina D u organizmu

Urednik

Stručnjaci predlažu: Ovo je 6 stvari koje biste trebali izbaciti iz kuće

Urednik

Šta je to što svaki znak Zodijaka baca u pesimizam i depresiju?

Urednik

Imate alergije? Ovih sedam savjeta za čišćenje kuće može vam pomoći

Urednik

Zodijak otrkiva koliko vam je „stara duša“: Ko je poput tinejdžera, a kome je duša starija od tela?

Urednik

Bikovima se danas savetuje da ne donose ishitrene obluke; Vage obuzete nedoumicama i brigom; Lavovi pod presijom!

Urednik

Dovoljno je pola sata: Evo kako popodnevna dremka pomaže organizmu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više