Magazin

Znate li zašto u restoranima uvijek prvo iznose hljeb?

Kuvar Ras Adams iz Vašingtona otkrio je na društvenoj mreži Quora zašto prije konkretne hrane u restoranima gosti dobiju peciva, perece ili hljeb. Svoje su mišljenje podijelili i još neki korisnici.

„Kao prvo, od ovih peciva ćete ožedneti. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolja zarada. Drugo, hljeb ili nešto slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu pojesti, a kasnije kažu kako su se zaletili. Posljednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje hljeba, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare“, napisao je Adams. Evo još nekih objašnjenja.

„…Slažem se s time da kada nešto dobijete, sigurno ćete to zapamtiti i ponovno se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu“, napisao je jedan korisnik.

Javio se i Džo Kolelja koji je nekada bio vlasnik restorana i podelio svoje iskustvo.

„Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali hljeb prije glavnog jela bio je da se uspori sama narudžba, odnosno da kuvari sve stignu da pripreme. Konobar će uzeti porudžbine od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju gostima se daje hljeb. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele da vam poklone hljeb, već se jednostavno koriste ovim trikom sebe radi.“ Kimberli Luis je bila konobarica i otkrila da hljeb ima jedino manipulativnu ulogu.

„U italijanskom restoranu u kojem sam radila, imali smo oko dva minuta da svima odnesemo hljeb na sto od kada su seli. Morali smo izračunati količinu i začiniti ih. Potom smo morali da u roku od pet minuta donesemo novi kruh, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su gosti toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sjednete i čekate sve se čini još duže, a hljeb okupira ljude i vrijeme će jednostavno brže proći. Da skratimo: hljeb se servira zato što su gosti nestrpljivi.“

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedjeljni horoskop od 30. juna do 6. jula

Urednik

Kako da pobjediš „nedjeljnu nervozu“ i rasterećeno dočekaš ponedeljak?

Urednik

Horoskop za jul: Dva znaka na životnoj raskrsnici

Urednik

Osvežavajući voćni koktel!

Urednik

Da li znate čemu služi vez na kraju peškira?

Urednik

Dame rođene na ove datume obogatiće se kad-tad

Urednik

Genijalan recept za sirup od zove

Urednik

Sedam navika ljudi koji „pucaju“ od samopouzdanja

Urednik

Noću lumpuju, a po danu drijemaju: Tri znaka Zodijaka bi mogla da prespavaju cio svoj život

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više