Naše priče

Biografije poznatih Hercegovaca: Željko Samardžić

Željko Samardžić je rođen 3.oktobra 1955. godine u Mostaru. Jedan je od najpopularnijih pop pjevača na prostorima bivše Jugoslavije.

Otac mu je bio vojni oficir, pa je tako Željko u mladosti često mijenjao prebivalište. Živio je u Nikšiću, Igalu, Zadru, da bi se kao tinejdžer ponovo vratio u Mostar. Tokom srednje škole vrlo brzo je postao poznat kao dobar imitator Kemala Montena. Prva pjesma koju mu je donijela pažnju medija bila je “Moja Marija je drugačija”, sa kojom je nastupio na festivalu “Prvi aplauz” u Banja Luci. Vrlo brzo ova pjesma je postala hit u Bosni i Hercegovini.

Po izbijanju rata, Željko se sa porodicom seli u Beograd. Tu je dugo vremena nastupao po diskotekama i kafanama, gdje je bio poprilično predan publici.

U 40-im godinama doživljava neočekivani prelom u svom životu. Naime, nastupajući u elitnom klubu “Ambasador” upoznaje biznismena koji će finansirati njegov prvi album, na kome su radili Marina Tucaković i Aleksandar Futa Radulović. Uskoro, na festivalu “Pjesma Mediterana” u Budvi, osvaja nagradu sa pjesmom ” Sipajte mi još jedan viski”.

Sa dva albuma “Sudbina” i “Sjećanje na ljubav” postaje najpopularniji pevač zabavne i pop-muzike, osvaja odličja na festivalima “Sunčane skale”, “Budva”, “Zrenjanin”, prestižne nagrade “Oskar popularnosti”, “Zlatni Melos” i pjevač godine.

U saradnji sa menadžerom i kompozitorom Sašom Dragićem pravi solističke koncerte u Centru “Sava”, koji postaju poznati muzički hepeninzi. Osvaja srce poklonika kvalitetne muzike i kao ljubimac ljepšeg pola postaje isto što i Zdravko Čolic – pjevač za sva vremena. Naravno, sve uz sjajan autorski tandem- Marina i Futa, sa pjesmama koje su postale prepoznatljivi hitovi: “Grlica”, “Sipajte mi jos jedan viski”, “Da me nije”, “Dobar dan tugo”, “Bože čuvaj tu ženu”, “Sjećanje na ljubav”, “Imaš me u šaci”, “Sunca nikad ne vidjela ti”, “Šta se pjeva u kafani”, sjajne duetske pesme sa Nedom Ukraden (“Samo je nebo iznad nas”) i sa Davorinom Popovićem (“Nema više ničega”).

Željko Samardžić je jedan od rijetkih na ExYu estradi koji je popularan među tri različite generacije. Činjenica da godinu za godinom uspjeva napuniti najveće koncertne arene u regiji poput Arene u Beogradu, Skenderije i Zetre u Sarajevu i Spaladium u Splitu, govori sve.

Ovaj Hercegovac već tri decenije živi u srećnom braku sa suprugom Majom, sa kojom ima tri kćerke- Sanju, Danijelu i Minju.

 

HP, decembar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ivan Ilić Ilke od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Putovanje širi vidike – stoper iz Slovačke na putu po Balkanu /intervju/

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Milica Mandić naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Nataša Mihajlović (Frajle) naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Mia Begović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više