Naše priče

Trpeza naših predaka: Ćeškek

U mnogim domaćinstvima Hercegovine, kako na njenom istoku tako i na zapadu, teško je i danas zamisliti božićnu trpezu bez tradicionalnog jela pomalo čudnog naziva i, na prvi pogled, još čudnijeg izgleda.

Ćeškek (u nekim krajevima ga zovu i ćeške, keške ili ćešket) je autentično jelo hercegovačkog podneblja, a rijetko se pronalazi na trpezama u ostalim krajevima Balkana. Iako jednostavnog sastava, predstavlja neizbježan obrok za najveći hrišćanski praznik Božić (najčešće doručak, poslije višednevnog posta) kada su domaćinske trpeze najbogatije. Ipak, ćeškek se ne priprema ni u svim dijelovima Hercegovine (bilećki kraj na primjer).

Ovo jednostavno jelo, za čiju pripremu je potrebno meso i žito (ječam ili geršlo, u novije vrijeme pšenica), je turskog porijekla (keşkek – turski naziv, od turske riječi keşke – želim) ali su u današnjoj orjentalnoj kuhinji prisutne brojne varijacije ovog jela koje su suštinski iste, ali se u ukusima značajno razlikuju. Kod nas se ćeškek najčešće priprema od kokošijeg mesa i ječma, koji se kuvaju na način da meso treba da se u potpunosti raskuva i sjedini sa žitom.

Meso se može kuvati prvo odvojeno (mada su se ranije kuvali zajedno sa žitom), a kada se dovoljno skuva odvajaju se kosti i u nastaloj supi, zajedno sa otkoštenim mesom, kuva se ječam. Ječam se u prošlosti prvo stupao u avanu, da bi se od zrna odvojili nejestivi dijelovi.

Ovo jelo se od davnina priprema u vrijeme zime (Božić) i bilo je idealno za odgođenu upotrebu, pošto je izuzetno ukusno i kada se podgrije na maslu poslije nekoliko dana (može mu se dodati i npr. sir iz mijeha). Danas su frižideri i zamrzivači “krivci” zašto se ćeškekom pripremljenim za božićne praznike može “zasladiti” bilo kada u toku godine. U nekim krajevima se meso i žito kuvaju uz stalno mješanje, a negdje se na dno posude u kojoj se kuva stavlja jagnjeći loj ili svinjska slanina, koji imaju funkciju da spriječe zagorjevanje pa se ćeškek ne mješa. U obje varijante proces kuvanja traje i do 12 sati (zavisno od količine) na laganoj vatri, jer je potrebno da se meso potpuno sjedini sa žitom.

Na koji god od načina da ga pripremite, ćeškek će u sebi nositi miris davnih i zaboravljenih vremena, kao i dio hercegovačke tradicije.

 

Hercegovina Promo, januar 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

AUDIO / Marko Radić: Uz turističke vaučere iskoristite priliku da otkrijete ljepote Republike Srpske

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na naš konkurs za posao !

Urednik

Glumac Žarko Stepanov u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 17. i 18. epizoda (VIDEO)

Urednik

AUDIO/ Psiholog Sofija Suknović o važnosti psihoterapije

Urednik

Dado Topić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao u marketingu

Urednik

FOTO / Hercegovačka TV ekipa na Paradi pobjede u Moskvi

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao radio voditelja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više