Naše priče

Trpeza naših predaka: Maslo

Autohtoni mliječni proizvodi oduvijek su bili zdrava osnova na bazi koje se razvijala industrijska prerada mlijeka, i s pravom se smatra da predstavljaju bogatstvo jedne zemlje dajući joj određeni identitet.

Maslo je jedan od specifičnih mliječnih proizvoda koji se izrađuje u hercegovačkim krajevima autohtonom tehnologijom.

Maslo se priprema na dva načina: metenjem mlijeka i topljenjem kajmaka.

Maslo se mete u stapu mećajicom. U stap se uspe polovina slatkog i polovina kiselog mlijeka i lupa se (mete) neprestano dok se ne odvoji masni dio od vodenog. Masni dio se skupi u jednu grudvu, pa se prepere u bistroj vodi i tako se dobije mlado maslo. Takvo maslo se ne može ostaviti za duže stajanje već ga je potrebno pretopiti na vatri da se potpuno iscijedi voda i onda se može ostaviti u mješinu ili u čabricu (kačicu). Vodeni dijelovi koji ostanu od metenja masla zovu se mlaćenica koja se pije hladna ili se može podgrijati i sirištem usiriti.

Maslo se može dobiti i topljenjem mlijeka. Ostavlja se u maloj mješini ili u kačici i koristi za pravljenje cicvare, stavljanje u puru kao mrs i za druge potrebe.

Maslo može da se koristi i kao namaz, ali i kao dodatak hrani za poboljšanje ukusa.

Autohtoni proizvodi  Hercegovine, među koje spada i maslo, su naše bogatstvo koje treba održati, prilagoditi savremenom tržištu, ali sačuvati specifičnost njihovog sastava, prerade, ukusa i dati im odgovarajuće obilježje.

 

Pripremila: Ivana P.   

HP, februar 2014.

BONUS VIDEO

Slični članci

Neša Galija u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Đule Van Gogh u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Kiki Lesendrić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Danilo Mašojević u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Duška Jovanić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Neno Belan u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio učestvovao na radionici RAB Srbija na Zlatiboru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više