Naše priče

Trpeza naših predaka: Prijesnac

Prijesnac je jedno od za pripremu najlakših jela hercegovačke kuhinje. Vrlo je ukusno i brzo se sprema, pa se zato često servira za večeru. Premda nema sigurnih istorijskih podataka smatra se da je ovo pravo lokalno jelo čiji je recept nastao u nastojanju da se pronađe način za korištenje lokalnog sira škripavca.

Da biste dobili ovaj ukusni hercegovački specijalitet potrebno je da dobro umutite jaja, a potom dodate izmrvljeni sir škripavac. U drugoj posudi pomiješa se kisela voda i mlijeko i u to se doda brašno. Na kraju se obje smjese sjedine i dobro pomiješaju.

Prije nego što se smjesa stavi u veću tepsiju (okruglu ili četvrtastu) podmazanu uljem, zagrije se na temperaturi od 200oC. Nakon toga smjesa se prelije u tepsiju i peče na temperaturi od 150oC.

Prijesnac se služi čim je gotov, dok je još topao.

Sastojci:

700 gr sira «škripavca»

250 ml pavlake

6 jaja

8 kašika brašna (bijelog)

1dcl mlijeka

1dcl kisele vode

3 kafene kašike ulja

soli po želji

 

Izvor: Vinska cesta Hercegovine

BONUS VIDEO

Slični članci

Neša Galija u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Đule Van Gogh u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Kiki Lesendrić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Danilo Mašojević u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Duška Jovanić u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Neno Belan u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Padrino radio učestvovao na radionici RAB Srbija na Zlatiboru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više