Naše priče

Trpeza naših predaka: Sarma / japrak

Bilo da je slava, rođendan, Božić ili neka druga bitnija svetkovina, u hercegovačkom domaćinstvu na trpezi će se neizostavno ,uz ostale đakonije, naći i sarma. Često se kaže “supa, sarma, pa ostalo šta stigne…”.

Izvorno, sarma je tursko jelo koje se posebno na istoku i jugoistoku Evrope priprema na brojne načine i u raznim varijantama. Osnova jela jeste mljeveno meso, izvorno juneće ali će mnoge domaćice sarmu danas pripremiti od kombinacije svinjskog i junećeg mesa. Ostalo su varijacije, tačnije meso i njegovi dodaci se mogu zamotati u različite zeljaste biljke. Jedna od varijacija jeste i japrak, koji se najčešće priprema sa listom raštana  (ponekad i listom vinove loze). Raštan ovom jelu daje pečat Hercegovine i mnogi će reći da je ovo specijalitet našeg podneblja, jer raštan baš i nemožete pronaći svugdje (raste u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori – ali su ga vrijedne ruke hercegovaca prenijele i na mnoge druge meridijane).

Ovdje za vas prenosimo jednu od varijanti pripreme japraka (sarme). Listove raštana treba očistiti i potopiti u vrelu posoljenu vodu, zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu, pa ocijediti i staviti na stranu. Nakon toga na drugoj strani u posudu staviti mljeveno meso, kojem treba dodati rižu, sitno narezan luk, so, biber, mješavinu začina i ulje, pa to sve zajedno dobro izmiješajti. Nakon što se dobro  izmiješa, potrebno je smjesu stavljati u listove raštana i praviti od njih sarmice, koje se slažu u posudu, zatim se to podlije i zalije vodom i stavi kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Za vrijeme kuvanja posudu treba povremeno protresti i po potrebi dodati vode. Za pripremu ovog jela potrebno je oko dva sata.

Prijatno.

HP, april 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na naš konkurs za posao !

Urednik

Glumac Žarko Stepanov u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 17. i 18. epizoda (VIDEO)

Urednik

AUDIO/ Psiholog Sofija Suknović o važnosti psihoterapije

Urednik

Dado Topić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao u marketingu

Urednik

FOTO / Hercegovačka TV ekipa na Paradi pobjede u Moskvi

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao radio voditelja

Urednik

VIDEO / Pogledajte momente sa „Wine Fine“ festivala iz Trebinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više