Naše priče

Trpeza naših predaka: Uštipci ili priganice

Veoma raznovrsna hercegovačka kuhinja, još uvijek do kraja neotkrivena, nudi mnoštvo užitaka i za najistančanija čula, čak i ona najvećih poznavaoca svjetske gastronomije. Hrana se u Hercegovini priprema polako, a u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor.

Jedan od specijaliteta hercegovačke kuhinje su priganice, poslastice koje su se u ovim krajevima konzumirale još od davnina. U seoskim područjima istočne Hercegovine priganice su preteča današnjih poslastica. Hercegovačke domaćice pripremaju ih i za dane najstrožeg posta. One se uglavnom nađu na trpezi za Badnji dan, Veliki petak, Materice, Oce, Svetog Nikolu i ostale jednodnevne posne dane u godini.

Iako svaka domaćica u Hercegovini ima svoju tajnu i svoj način spremanja priganica, postoji i univerzalni recept koga se uglavnom većina njih pridržava. Pšenično brašno se pomiješa sa 2 decilitra slatkog mlijeka. U to se dodaju 2 jaja, so i voda. Sve se dobro izmješa i napravi se tijesto koje se potom ostavi da dobro nakvasa. U tijesto neko, po želji, dodaje suve grozđice i narenda malo kore od limuna. Kada tijesto nadođe, od njega se prave loptice, potom se kašikom odvajaju iz posude i prže se na vrelom ulju ili masti, u zavisnosti od toga da li se prave posne ili mrsne priganice. Kada se malo ohlade posipaju se šećerom u prahu ili medom. Prave se u različitim veličinama i uz njih se obično služe rakija, vino ili medovina.

Ovo tradicionalno hercegovačko jelo idealno je za doručak ili večeru, brzo se sprema, a lijepo ide i uz hercegovački kajmak i sir, pa i pršut, i stoga ga vole i mladi i stari.

Pripremila: Ivana P. ,

HP novembar 2013.

BONUS VIDEO

Slični članci

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na naš konkurs za posao !

Urednik

Glumac Žarko Stepanov u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 17. i 18. epizoda (VIDEO)

Urednik

AUDIO/ Psiholog Sofija Suknović o važnosti psihoterapije

Urednik

Dado Topić u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao u marketingu

Urednik

FOTO / Hercegovačka TV ekipa na Paradi pobjede u Moskvi

Urednik

Postani dio Padrino tima: Prijavi se na konkurs za posao radio voditelja

Urednik

VIDEO / Pogledajte momente sa „Wine Fine“ festivala iz Trebinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više