RS i BiH Vijesti

Advokati iz 3 države protiv kriminalizacije klevete u Srpskoj: Izmjene krivičnog zakonika pred Ustavnim sudom RS

Tim advokata iz tri države predaće danas Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se rekriminalizuje kleveta, saznaje Srpskainfo.

Pokretanje ove inicijative je najavila advokatica iz Banjaluke Jovana Kisin Zagajac na Regionalnoj konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara, koja je nedavno držana u organizaciji Ujedinjenih nacija u BiH.

Jovana Kisin Zagajac nije otkrivala više detalja o ovoj incijativi, ali je precizirala da će se advokati, između ostalog, pozvati na član 26. Ustava Republike Srpske, kojim se garantuje sloboda medija i zabranjuje cenzura.

FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH -USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH -USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U ovom članu Ustava RS garantuje se i pravo na ispravku i pravo na naknadu štete, ukoliko mediji objave neistinit sadržaj, kojim se povređuje nečije pravo ili na zakonu zasnovani interes.

Ustav RS, dakle, ne predviđa krivičnu odgovornost u ovakvom slučaju.

Uz Jovanu Kisin Zagajac, inicijativu kojom se osporava ustavnost rekriminalizacije klevete, podnijeće advokat iz Banjaluke Aleksandar Jokić.

Aleksandar Jokić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dvoje banjalučkih avokata su bili aktivni od početka kampanje protiv usvajanja izmjena Krivičanog zakonika RS. Podržavali su novinare i aktiviste, koji su protestovali protiv ovog zakonskog rješenja, samtrajući da se radi o drastičnom ograničavanju slobode javne riječi i ugrožavanju ljudskih i građanskih prava.

I iz OSCE, Savjeta Evrope, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i brojnih drugih međunarodnih organizacija i institucija vlasti Republike Srpske su dobile jasna upozorenja da je rekriminalizacija klevete protivna demokratskim standardima i međunarodnim obavezama koje je preuzela BiH.

Kako saznaje Srpskainfo, advokatima iz Banjaluke, koji osporavaju ustavnost rekriminalizacije klevete, stručnu podršku su pružili Vesna Leburić iz Hrvatske i Slobodan Kremenjak iz Srbije, advokati koji slove kao vodeći regionalni eksperti u oblasti medijskog prava.

Advokatski tim će ustavnost Izmjena Krivičnog zakonika RS osporavati pozivajući se i na član 25 Ustava RS, kojim se garantuje sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja.

Pozvali su se i na Ustavom RS zagarantovanu zaštitu ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima.

Advokati su posebno skrenuli pažnju na to da bi samo pokretanje krivičnog postupka ugrozilo brojna ljudska prava optuženih, poput slobode kretanja i prava na rad.

Podsjetili su da građani, protiv kojih se potvrdi optužnica, neće moći dobiti uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, a ta je potvrda potrebna za zaposlenje i dobijanje viza za putovanje u pojedine zemlje, poput SAD i Velike Britanije.

 

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Krivična prijava protiv šest osoba za kopanje tunela do zgrade Višeg suda u Podgorici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više