RS i BiH Vijesti

Apliciranje složeno i zahtijeva mnogo dokumenata: Kada će državljani BiH moći putovati u Ameriku bez vize

Sjedinjene Američke Države tokom 2022. godine odbile su 19,91 odsto zahtjeva za vize od ukupnog broja koje su podnijeli državljani Bosne i Hercegovine.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva spoljnjih poslova SAD, riječ je o tzv. prilagođenoj stopi odbijanja za “B vize”.

Prilagođena stopa odbijanja se odnosi na postotak odbijenih zahtijeva u odnosu na ukupan broj podnesenih zahtjeva za vizu iz određene zemlje.

Od zemalja našeg regiona, Srbija ima stopu od 19,45 odsto odbijenih zahtjeva, Crna Gora 34,03 odsto, Kosovo 17,93 odsto, a Sjeverna Makedonija 26,29 odsto.

Državljani BiH i dalje trebaju vize za putovanje “preko bare” i za sada nema zvaničnih informacija da su vlasti u BiH pokrenule procese s ciljem olakšanja putovanja svojim građanima.

Apliciranje za američku vizu je složeno i zahtjeva mnogo dokumenata, provjere, ispunjavanja aplikacija i razgovor u ambasadi, a nekada i sreću.

Američke vlasti pri obradi zahtjeva za vizu uvijek traže dokaz, kroz nekoliko kriterijuma, da se planirate vratiti u svoju zemlju, naravno ukoliko niste podnijeli zahtjev za odlazak u SAD zbog nastavka života i rada u toj zemlji.

Ukoliko kao državljanin BiH dobijete američku vizu, pored odlaska u SAD, možete putovati u još 17 država (Meksiko, Belize, Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Nikaragva, Antigva i Barbuda, Bermuda, Djevičanska ostrva, Kuba, Dominikanska republika, Jamajka, Argentina, Oman, Saudijska Arabija, Sao Tome i Prinsipe).

Ipak, mnoge države su pristupile programu SAD koji omogućava putovanja u tu državu do 90 dana bez potrebe za vizom.

Tako je na primjer nedavno Ministarstvo spoljnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo da je započelo proces za omogućavanje posjeta državljana Sjeverne Makedonije Sjedinjenim Američkim Državama do 90 dana bez vize.

Makedonske vlasti žele priključenje Sjeverne Makednije Programu SAD za takav režim putovanja (Visa Waiver Program) koji predviđa da, umjesto viza, putnici u SAD moraju prije putovanja ispuniti uslove i dobiti elektronsko odobrenje (ESTA).

Proces omogućavanja posjete u svrhu turizma ili posla Sjedinjenim Američkim Državama do 90 dana bez viza je dugotrajan i složen, no treba ga započeti.

I Hrvati, od kraja 2021. godine, mogu putovati u Ameriku bez viza u trajanju do 90 dana nakon što su ispunili sve kriterijume koje su pred njih stavile američke vlasti.

Osobe s hrvatskim pasošom tako danas mogu putovati u Ameriku s obavezom da prije putovanja izvrše prijave u Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA), prenosi Klix.

 

 

 

Izvor: Klix

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više