Vijesti

Apel za preventivne preglede dojke

TREBINJE – U Trebinju, kao i u ostalim regijama Republike Srpske, sve je više oboljelih od karcinoma dojke kod žena, zbog čega udruženje građana „Nada“ iz Trebinja često organizuje edukacije, podjelu propagandnog materijala, a zdravstveni radnici iz ovog udruženja dijele savjete i smjernice kome da se obrate svima koji se interesuju ili sumnjaju da imaju ovu bolest.

Organizujući jedan ovakav skup povodom „ružičastog oktobra“, Koviljka Komnenić, predsjednik Udruženja građana „Nada“, navodi da je, prema podacima Onkološkog odjeljenja Bolnice Trebinje, u ovoj godini dijagnostikovano 20 novih pacijenata sa karcinomom dojke.

„Nažalost, u porastu je broj oboljelih, a starosna granica se spušta, pa je dosta novoregistrovanih mlađih osoba, tako da nama i dalje preostaje da apelujemo na žene da vode računa o svom zdravlju i odlaze na redovne preventivne preglede“, navela je Komnenićeva.

Napominje da njihove aktivnosti imaju rezultate, jer su ustanovili da je, otkako djeluju, u porastu broj posjeta žena ljekarima.

Kaže da tome ide u prilog i činjenica da udruženje sada broji 180 članova i da svi aktivno rade na širenju svijesti o karcinomu dojke i činjenici da je on izlječiv kada se otkrije na vrijeme.

„Potrebni su samo redovni samopregledi i odlasci ljekaru, što podrazumijeva najprije odlazak porodičnom doktoru, a oni će raditi dalje, ali su neophodni i ultrazvučni i mamografski pregledi“, kaže Komnenićeva.

Ivana Rogač, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Trebinje, istakla je da se posljednjih godina svijest žena o prevenciji ove bolesti značajno promijenila i da redovnije dolaze na preglede.

„Vrlo često nam se obraćaju žene sa željom da idu na preglede. Mi ovdje sada imamo analogni mamograf, vjerovatno će u novoj bolnici biti digitalni, koji će pružati bolju dijagnostiku, bez tog sumacionog efekta i sa znatno kvalitetnijim slikama“, kaže ona, dodavši da problem predstavlja činjenica što kod nas nemaju organizovani skrining program.

Za sada, dodaje, ne postoje ni adekvatni uslovi za uvođenje skrining pregleda.

„Potrebno je da ojačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, da ojačamo dijagnostičke bolničke službe, kako bi se to moglo sprovesti. Trenutno, sa sadašnjim resursima, bojim se da nismo u stanju da adekvatno odgovorimo“, ističe Rogačeva.

I ona je apelovala na preventivne preglede i samopreglede jer se na taj način, kako je precizirala, ako se karcinom otkrije u ranoj fazi, u 90 odsto slučajeva može izliječiti.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, a kolika je prosječna plata za septembar?

Urednik

Pomen na heroja: Duško Pujić izvukao osam ranjenika pa poginuo

Urednik

Konkurs „Srce piše ćirilicu“ za najlepši ćirilični rukopis i kaligrafiju

Urednik

Tribina o kulturno istorijskoj i prirodnoj baštini u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Urednik

Do kraja godine u funkciji zajednički prelaz na Zupcima

Urednik

U Bileći ponovo radi Muzička škola

Urednik

Najava: Izložba slika Zorana Tešanovića “Hipokoristik”

Urednik

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više