RS i BiH Vijesti

„Bez zaštitnih mjera nema nas nigdje“: U štalama sve manje junadi, domaće farmere dokusurilo meso iz uvoza

Gledajući posljednje dvije decenije, najviše domaćih farmera od tova junadi odustalo je ove godine kada je, prema procjenama udruženja poljoprivrednika, uzgojem prestalo da se bavi do 15 odsto stočara.

Najveći problem pričinjava im prekomjerni uvoz mesa iz Evrope, a sad se suočavaju i s drastičnim poskupljenjem stočne hrane, što je dodatno ugrozilo njihov opstanak.

Prostora za poskupljenje nemaju jer, kako kažu, iz uvoza i dalje dolaze ogromne količine jeftine junetine, zbog čega domaća stoka nije na cijeni.

Poručuju da je upravo sada presudan momenat za uvođenje zaštitnih mjera, dok će, u suprotnom, mnogi farmeri uskoro propasti.

Podsjetimo, poljoprivrednici iz Srpske i BiH nikada nisu tražili zabranu već ograničenje uvoza. Tačnije, uvođenje carina na svježe i rashlađeno goveđe i svinjsko meso od 10 odsto, te taksu od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu uvezenog goveđeg mesa. Međutim, povodom zahtjeva domaćih poljoprivrednika Savjet ministara BiH još nije ništa učinio.

Ranko Sarajlić, farmer iz Laminaca kod Gradiške, naglašava da bi ove mjere pomogle da stočari više ne odustaju od tova.

FOTO:MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ranko Sarajlić– U tom slučaju, cijene mesa bi kod nas otišle za koju marku, ali bolje i to nego da zatvaramo domaće štale i prestajemo sa uzgojem junadi. Mi se već sada suočavamo s nestašicom ovih životinja, a u budućnosti nas čeka još ozbiljnija situacija. Samo od početka ove godine tovom je prestalo da se bavi 10-15 odsto farmera – upozorava za Srpskainfo Sarajlić.

Dodaje da je u ovo doba lani kilogram žive vage junadi koštao 3,9 KM, početkom ove godine 4,8, dok sada košta oko 5,5 KM.

– Do poskupljenja je došlo zbog manje ponude i velikog uvoza. Sada se suočavamo i s rastom cijena stočne hrane, zbog čega bi junad još trebalo da poskupi, ali ne možemo ići s tim upravo zbog jeftinog mesa iz uvoza. Pomenuto poskupljenje žive vage je minimalno, u odnosu na to koliko je poskupila stočna hrana. Unazad četiri mjeseca njena cijena je otišla za više od 40 odsto, a cijena junadi za 10-12 odsto – objašnjava Sarajlić.

Prema njegovim riječima, problem je što u RS i BiH nema mjera zaštite domaće proizvodnje koje je, ističe, sada preče uvesti nego ikad.

– S druge strane, cijena živih životinja iz uvoza veća je nego kod nas, pa se pitamo kakvo je to meso koje nabavljamo iz inostranstva. Na primjer, u Austriji i Italiji kilogram žive vage junadi je tri evra, a kilogram mesa 2,7 evra. Sve navedeno razlog je za što hitnije uvođenje zaštitnih mjera, inače nas nema nigdje – upozorava Sarajlić.

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više