Hercegovina Vijesti

Carsko vino Vukoje na Decanterovoj godišnjoj listi

U izboru 125 najboljih vina u svijetu iz 2022. godine poznati vinski magazin Decanter uvrstio je i četiri etikete s prostora ex-YU.

U pitanju su dva bijela vina, Carsko vino 2018 Podrumi Vukoje 1982 i Malvazija 2020 Edi Simčić, oba sa po 93 poena.

Carsko vino Vukoje – Grand Cru se pravi na najboljem položaju za žilavku u Carskom vinogradu Ušće. Sortni sastav je nepromjenjen kao u doba Austrougarske monarhije, kada je ovo vino bilo zvanično vino Carskih dvorova, 93% žilavka i 7% bena. U ovom vinu moderna tehnologija je prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje. Carsko vino odležava 24 mjeseca u akaciji i 6 mjeseci u hrastovim buradima. Ovi vinogradi se ručno obrađuju i za ovo vino se koristi probrana berba grožđa.

Boje je starog zlata sa zelenom refleksijom, mirisa vinogradarske breskve, dunje, vaniličnih tonova, cimeta, hercegovačkog bilja i rosnog hercegovačkog kamena. Okus veoma mineralan i kremast, izuzetno elegantan sa lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu garantuju dug zavšetak i besmrtan život u našim čulima.

Među crvenim vinima na listi su i Single Vineyard Merlot 2018 Klet Brda (93 poena) i Kratošija 2021 Tikveš (91 poen).

Vranac rezerva Vukoje 2015 je od strane James Sucklinga, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih vinskih kritičara, proglašeno kao najbolje ocijenjeno regionalno vino.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Bileća u duhu solidarnosti: Donacija brašna za 300 domaćinstava

Urednik

Za maslinovo ulje iz Tvrdoša zlatna medalja u Njujorku

Urednik

Novi podsticaji za nezaposlene

Urednik

Program prevencije dijabetesa za osnovce

Urednik

Vuk Janković osvojio maksimalan broj bodova i iz matematike i iz fizike

Urednik

Srpska bogatija za 17 beba: U Trebinju jedna djevojčica

Urednik

Primjer zajedništva i entuzijazma: Festival dječjih igara u Bileći 2. maja

Urednik

KUD „Zelengora“ na humanitarnom koncertu prikupila 2.600 KM za završetak izgradnje Hrama Svete Trojice

Urednik

Više aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više