Vijesti

Cicvara: Božićna kraljica po receptu naših baka

Cicvara je jedno od najomiljenijih jela na Balkanu, koje se često priprema u zimskim mjesecima kao ukusan, zasitan i hranljiv obrok. Neizostavna je na Božićnoj trpezi.

Iako je jednostavna za pripremu, tajna njenog savršenog ukusa leži u kombinaciji pažljivo odabranih sastojaka, pravoj tehnici pripreme i, naravno, ljubavi prema tradiciji.

U nastavku vam donosimo recept za najbolju cicvaru, koju će svi u vašoj kući obožavati.

Sastojci:

500 g kukuruznog brašna

1 l mlijeka

50 g maslaca (po želji, može i više za bogatiji okus)

1 kašičica soli

100 g kajmaka ili guste kisele pavlake (za kremastiji okus)

2-3 kašike svinjske masti (opcionalno)

Priprema:

U velikoj šerpi zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri. Dodajte malo soli I rastopite mast u njoj. Kada mlijeko počne da ključa, polako dodajte kukuruzno brašno uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice. Smanjite vatru na srednje nisku i nastavite miješati.

Cicvara se miješa vrlo često, dok ne postigne željenu gustinu. Trebalo bi da se zgusne dovoljno da bude kremasta, ali da zadrži glatku teksturu. Ako želite gušću cicvaru, možete dodati još malo kukuruznog brašna ili po potrebi čak i malo pšeničnog brašna, ali pazite da ne pređete granicu jer previše brašna može učiniti cicvaru previše čvrstom.

Kada cicvara dostigne idealnu gustinu, dodajte kajmak, te maslac i dobro promiješajte. Maslac će učiniti da cicvara bude posebno bogata i kremasta. Ako volite kremastiji okus, dodajte kisele pavlake u ovo fazi pripreme. Neka sve bude dobro sjedinjeno.

Cicvara se najbolje služi dok je još topla, direktno iz tave. Možete je poslužiti kao glavno jelo uz neki ukusan domaći kiseli krastavac, ili kao prilog uz pečeno meso, posebno prženu piletinu ili svinjetinu. Takođe, odlična je u kombinaciji s jogurtom ili sirom, a ljubitelji tradicionalnih jela često je uživaju uz čašu domaće rakije.

Savjeti za najbolji okus:

Ako želite još bogatiji ukus, možete koristiti domaće mlijeko umjesto kupovnog.

Cicvara je najukusnija kada je pripremljena polako, uz stalno miješanje, kako bi se svi sastojci dobro sjedinili.

Ne zaboravite na ljubav! Cicvara je jelo koje se sprema polako, a ljubav prema tradiciji i detaljima čini da ona bude zaista posebna.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Hercegovačke kamiondžije u humanoj misiji za Kosmet

Urednik

Pjesnik Đorđe Nešić za „Nezavisne“: Stihom se oslanjam na Dučića

Urednik

Najava: Muzičko – poetski program “Koracima dalekim”

Urednik

Najava: „Dani japanskog filma“

Urednik

Srpska bogatija za 27 mališana: U Trebinju i Nevesinju rođena po jedna beba

Urednik

Najava: Premijera dokumentarnog filma “Prvih 25 godina Moto kluba TNT Trebinje”

Urednik

Trebinjka Natalija Sulaver najbolja na BH Tennis Masters U12

Urednik

Džudisti „Leotara“ uspješni na Međunarodnom turniru na Cetinju

Urednik

Predviđene subvencije od 250.000 KM domovima penzionera Banjaluka i Trebinje

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više