RS i BiH Vijesti

Cijene brašna će mirovati bar do juna, vreća u Srpskoj 33 KM

Cijena brašna u Srpskoj ne bi trebalo da se mijenja bar do juna ove godine, do kada će mlinari na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske po cijeni koja je ranije ugovorena.

To poručuju iz Udruženja mlinara Srpske, u kojem kažu da vreća od 25 kilograma standardnog brašna u RS u prosjeku košta 30, a onog kvalitetnijeg, namjenskog, 33 KM.

– Nema nestašice žita na tržištu, a iz Mađarske i dalje uvozimo pšenicu za koju je isporuka ugovorena po 315 evra, dok je njena trenutna cijena u ovoj državi 370 evra po toni. Dakle, bar u narednih mjesec i po dana cijena brašna se neće mijenjati – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Prema njegovim riječima, do cjenovnih poremećaja bi moglo da dođe mjesec i po dana prije žetve, u slučaju da mlinari potroše pšenicu po pomenutoj cijeni, pa je budu morali nabavljati skuplje.

Međutim, Vlada Srpske je u okviru interventne nabavke kupila određenu količinu pšenice. Time bi se, u međuvremenu, moglo intervenisati. A kad bismo pšenicu morali da kupujemo za 370 evra po toni, vreća brašna bi bila 35 KM. Na našem tržištu brašno nekih proizvođača košta i 40 KM po vreći od 25 kilograma, ali riječ je o spekulativnim cijenama. Jer, ni oni ne nabavljaju pšenicu toliko skupo da bi njihov proizvod ovoliko koštao. Ako žetva, koja kreće oko 15. jula, protekne kako treba, cijena pšenice će pasti, što se dešava svake godine. Onda ćemo i mi naniže korigovati naše cijene. Međutim, ne vjerujem da će nakon žetve tona u Srbiji biti ispod 200, a u Mađarskoj ispod 300 evra – naglašava Kos.

Dodaje da su nagovještaji da će, nakon žetve, gotovo sva pšenica sa Balkana otići prema Turskoj i dalje prema Africi, gdje će, zbog stopiranja isporuke iz Rusije i Ukrajine, biti velika nestašica.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević šampion Balkana

Urednik

Snažno nevrijeme napravilo štetu u Mostaru i Čapljini

Urednik

𝗡𝗼𝘃𝗮 𝘁𝗿𝗶 𝗱𝗿ž𝗮𝘃𝗻𝗮 𝗽𝗿𝘃𝗮𝗸𝗮 𝘇𝗮 Džudo klub Leotar – Stariji pioniri najbolja ekipa u državi

Urednik

Upozorenje na oluje širom regiona, meteolarm upaljen i za dio BiH

Urednik

Patrijarh Porfirije: Zajedničkim naporima da svima bude bolje

Urednik

Njegoševi dani u Herceg Novom

Urednik

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više