Tromeđa Vijesti

Crna Gora i Albanija dijele troškove izgradnje mosta na Bojani

Crna Gora i Albanija podijeliće troškove izgradnje mosta preko Bojane koji povezuje Ulcinj i Velipolje.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore, Albanija i Crna Gora saglasne su da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta, prenosi danas RTCG.

Tačna vrijednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletitiranja projektne dokumentacije.

– Određena sredstva za implementaciju predmetnog projekta su predviđena i u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj – navodi se u Predlogu osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između dvije države o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Bojane, koji je Vlada objavila kroz predlog osnova za vođenje pregovora.

Plan Albanije i Crne Gore je, kako je ranije saopšteno, da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70 na samo nekoliko kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita „Otvoreni Balkan“ u Ohridu. Prema projektu, most preko reke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja.  Dužina mosta iznosiće 310 metara, most će imati dvije kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze. Prosječna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara, kako se ne bi ometao riječni saobraćaj. Cijeli projekat će koštati devet miliona evra, a gradnja će trajati oko 18 mjeseci.

Most će se nalaziti iznad račvanja reke Bojane na dva rukavca koji formiraju turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Najbolje žurke ove zime: Sutra nastup Adija Šoše u Holiday Lounge baru u Herceg Novom

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više