Ex YU Vijesti

Crnogorci ulovili „morskog đavola”, jednu od najvećih riba u Jadranu

Na Instagram profilu Podgorički vremeplov okačena je fotografija iz Bigove, na kojoj se vidi manta, navodno „ulovljena mrežom na preko 100 metara dubine”.

Manta je podrod velikih raža, može da dosegne i sedam metara u širinu, a zbog specifičnog oblika zovu je i „morski đavo”.

– Manta je jedna od najvećih riba koje žive u okeanima. Zbog neobičnog rasporeda prsnih peraja, koje formiraju svojevrsne rogove na glavi, manti je pripisan naziv „morska đavolja riba”. Ali nemaju ništa „đavolsko” u svom načinu života i ponašanju. Oni su mirna i smirena bića, kao i oni koji se hrane planktonom, cijedeći ga iz vode. Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode (na visinu od jedan i po metar). Kada krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko milja u blizini – navedeno je uz sliku.

Ipak, umesto pohvala i čestitki koje su vjerovatno očekivali, ribolovci su dobili osudu javnosti zbog fotkanja s mrtvom životinjom jer je „žalosno ubiti ovu ribu”. Mante su još od 2011. strogo zaštićene u međunarodnim vodama kao „ranjiva vrsta sa povećanim rizikom od izumiranja” i mnoge zemlje zabranjuju lov na mante.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Pala odluka: U Beogradu novi izbori

Urednik

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više