RS i BiH Vijesti

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Nadležne institucije u Republici Srpskoj neće dati zeleno svjetlo novom cjenovniku za polaganje vozačkog ispita koji je kreiralo i predložilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH jer bi, ukoliko bi dokument bio usvojen, obuka za vozače duplo poskupjela.

Prema Prednacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, o čemu je “Glas Srpske” već pisao, kandidati bi čas obuke za B kategoriju umjesto sadašnjih 15 KM plaćali 23,38 KM bez PDV-a. Prema istom dokumentu, predložene minimalne cijene nastavnog časa za A kategoriju iznose 28,06 maraka, za C 46,76 KM, dok bi čas za D kategoriju koštao 70,14 KM.

U Ministarstvu komunikacija BiH ranije su za “Glas” istakli da je Prednacrt odluke još u fazi radnog materijala, te da iznos cijena koje će u konačnici biti predložene tek treba da bude utvrđen uz konsultacije sa svim relevantnim učesnicima procesa. Naglasili su da su dokument dostavili na mišljenje nadležnim ministarstvima obrazovanja, nakon čega će biti sprovedene javne konsultacije.

U Zavodu za obrazovanje odraslih Republike Srpske, odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske, kojima je dokument dostavljen na mišljenje, ističu da nisu saglasni sa dostavljenim prijedlogom o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja za vozače motornih vozila.

– Evidentno je da su predložene cijene za osposobljavanje vozača, u odnosu na sadašnje, neopravdano visoke te da pogoduju isključivo interesima auto-škola. U drugim oblastima obrazovanja nisu propisane cijene i pružaoci tih usluga formiraju samostalno cjenovnike na slobodnom tržištu – rekli su u resornom ministarstvu.

Dodaju da Savjet ministara BiH prilikom donošenja odluke može regulisati isključivo minimalne budžetske elemente vrijednosti nastavnog časa, bez izražavanja njihove vrijednosti.

– Auto-škole formiraju cijene na osnovu predviđenih elemenata u zavisnosti od svakog konkretnog slučaja kao što su troškovi rada koji nisu isti za sve zaposlene, troškovi rada vozila koji zavise od karakteristika automobila i zajednički troškovi koji se znatno razlikuju u svakoj jedinici lokalne samouprave – dodali su u Zavodu.

Sa poskupljenjem obuke u Srpskoj nisu saglasni ni vlasnici prevozničkih kompanija jer bi, kako sami kažu, takav potez dodatno produbio problem nedostatka profesionalnih vozača na tržištu rada, a koji spadaju u red deficitarnih zanimanja već nekoliko godina.  Predloženom cjenovniku protive se i pojedini vlasnici auto-škola u Srpskoj navodeći da obuka za vozački ispit za B kategoriju sada u prosjeku košta između 550 i 650 maraka, a ukoliko sporni dokument bude usvojen, koštaće oko 1.100.

Konačnu odluku o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa za osposobljavanje vozača treba da donese Savjet ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, usaglašen sa organom nadležnim za obrazovanje.

Nelojalna konkurencija

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ranije su rekli za “Glas” da je cilj donošenja odluke o minimalnim cijenama eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niske cijene osposobljavanja kod pojedinih auto-škola, a koja ide na uštrb kvaliteta procesa obučavanja.

– Stupanjem na snagu ove odluke auto-škole bi i dalje slobodno formirale cijene osposobljavanja, ali bi prilikom utvrđivanja cjenovnika bile u obavezi da se pridržavaju minimalnih propisanih iznosa – rekli su u ministarstvu.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Trebinjka Tijana Lučić u svijetu modnog dizajna: „Shesno“ je brend na koji sam najponosnija

Urednik

Večeras otvaranje retrospektivne izložbe „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970-1992“

Urednik

Mostar: U dvorištu škole pronađen kostur

Urednik

Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak: Nakon rješenja slijede isplate

Urednik

Održana sjednica Gradskog savjeta

Urednik

Za djecu bez jednog ili oba roditelja Grad obezbijedio 27.000 KM

Urednik

Tehničko ili političko pitanje – šta će pokazati rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori?

Urednik

Ove godine u Srpskoj povećan broj turista za 10 odsto

Urednik

Ništa od 1.000 KM miminalca u FBiH, razgovori od 2025.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više