Ex YU Vijesti

Dubrovčani proslavili 1051. Festu svetog Vlaha

Svečanim misnim slavljem pred dubrovačkom katedralom Dubrovčani su u petak proslavili 1051. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada, uz tradicionalnu procesiju s moćima svetog Vlaha u pratnji barjaka ulicama povijesne jezgre grada.

Misno slavlje pred katedralom predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, koji je u propovijedi pozvao na molitvu za prestanak progona kršćana u svijetu i poštivanje čovjekovog dostojanstva, slobodu izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja.

Vukšić je rekao da je sveti Vlaho bio divan u svjedočenju za Krista i u služenju braći i sestrama, trpljenju i vršenju volje Božje sve do smrti.

“Sveti Vlaho je bio postojan svjedok Kristov. Nasilno mu je oduzet život samo zato što je bio vjeran volji Božjoj i svojoj savjesti. Stoga, dok mu se utječemo i molimo da, po zagovoru kršćanskih mučenika, prestane svaki progon i da se posvuda poštuje čovjekovo dostojanstvo, osigura sloboda izbora vjere i njezina javnog ispovijedanja, ne smijemo zaboraviti nikoga od ljudi koji, dok ovdje u slobodi slavimo, bilo gdje u svijetu, trpe zbog svojih uvjerenja ili vjere koju ispovijedaju”, poručio je Vukšić, podsjetivši na podatak da je u 2022. u svijetu zbog vjere progonjeno 360 miliona kršćana.

Festa Sveti Vlaho – foto Hina

“Pokušajmo stoga ponizno razmišljati na koji način je primjer svetoga Vlaha u ovo vrijeme poučan glede naše želje: Nasljedovati primjer Božjega svjedoka te postojano ispovijedati kršćansku vjeru i u pogiblima uvijek osjećati njegovu zaštitu”, istaknuo je mons. Vukšić.

U svečanim odijelima na misi su sudjelovali ovogodišnji festanjuli, pomorac kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo.

Festi su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, državni tajnici te velik broj hodočasnika.

Festa je otvorena u četvrtak popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred Crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.

Festa svetog Vlaha uvrštena je 2009. godine na listu svjetske kulturne baštine.

 

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više