RS i BiH Vijesti

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Mapa objavljena na veb stranici Vorld Populejšn Rivju prikazuje koje zemlje na svijetu imaju najveći postotak pušača, a zanimljivo je da se BiH nalazi na 11. mjestu u svijetu.

Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici. U top 10 država svijeta po broju pušača nalazi se i Srbija koja zauzima šestu poziciju.

Bosna i Hercegovina je na jedanaestom mjestu liste s ukupnom stopom od 38,3 odsto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 odsto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 odsto.

Zapadnoevropske zemlje te Sjeverna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvijek zagarantovano, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svijetu.

U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji , na primjer, stopa pušenja muškaraca je 70,5 odsto, a stopa pušenja žena je 5,3 odsto.

Stope pušenja su se smanjile širom svijeta zbog povećane edukacije o efektima duhana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 odsto, od tada je pala na 19,2 odsto.

Nauru ima najveću stopu pušenja na svijetu sa 52,1 odsto. Iznenađujuće, žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 odsto prema 51,7 odsto). Drugu najveću stopu bilježi država Kiribati, čiju stopu od 52,0 odsto ukupno čini 68,6 odsto muškaraca i 35,5 odsto žena, prenosi Klix.

Spisak od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvata: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mianmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više