Restoran „Drijen“ kod naselja Ivanica mjesto je koje vas neće ostaviti ravnodušnim.
Nedavna posjeta ovom nimalo običnom ugostiteljskom objektu poslužila je kao inspiracija za još jednu dobru priču. Smješten je na raskršću puteva, samo petnaestak minuta od Trebinja, tako da predstavlja idealno mjesto za pauzu na putu do mora, posla ili kupovine bilo da idete iz Trebinja u Dubrovnik ili putujete sa Jadrana ka unutrašnjosti.
Razlozi da dođete, posjetite ga i uvjerite se u kvalitet usluga koje pružaju su brojni, a izdvojićemo bogat meni ukusnih jela, mirnu lokaciju, kao i domaćinsku dobrodošlicu profesionalnog osoblja. Kombinacijom etno i modernog stila ova oaza izgleda upečatljivo, a s obzirom da se nalazi pored magistralnog puta rijetko kome može proći neopaženo. Opremljenost unutrašnjosti ovog mjesta predstavlja spoj hercegovačkog krša sa jadranskom obalom, te u ambijentu preovladavaju grubi kamen i drvo. Posebnu toplinu enterijeru daju umjetničke fotografije sa istorijskim motivima naših krajeva, te ukrasni duvan, kukuruz i bijeli luk smješteni oko lustera.
Glavna uloga kao i u svakom restoranu pripada hrani, a na gastronomskom repertoaru možete pronaći jela od starih hercegovačkih recepata, pa sve do onih svijetskih nalik eksluzivnim restoranima slavnih prestonica.
Čekajuci slasti glavnog obroka, prema domaćinskoj preporuci kuvara sa kojim smo slučajno proćaskali, naručili smo tek iskrčkanu teleću juhu.
Ukus ovog specijateta najbolje se može opisati poređenjem sa najukusnijim varivom iz bakine kuhinje, te vam ga toplo preporučujemo.
Ukoliko ipak niste ljubitelj degustacije kuvane hrane po restoranima, da prekratite osjećaj gladi dok se prži ili peče vaš obrok, predlažemo da probate Hercegovačku platu sastavljenu od domaćeg pršuta, pečenice i tri vrste sira. S obzirom da je restoran smješten u vjetrovitom hercegovačkom kršu, ne smije postojati sumnja da suvo meso može imati loš ukus.
Konačno, kada je došao red na glavno jelo pri izboru nismo mnogo oklijevali već smo ostali doslijedni tradiciji, tako da je naš izbor bila dobro poznata Karađorđeva šnicla. Rolovano teleće meso punjeno kajmakom učinilo nam se ljepsšim od ostalih do sada degustiranih, a da li je to stvarno tako ili ukusu doprinosi ugodna atmosfera ostavićemo vam da sami zaključite.
Pored toga, raspitali smo se i došli do odgovora da iz ponude najhvaljenijih delicija izdvajaju biftek, hrskava piletinu u umaku od kikirikija, te nezabilaznu teletinu i jagnjetinu ispod sača.
Mislivši na sladokusce, vrijedna ekipa kuhinjskih majstora priprema širok izbor najrazličitijih ukusa, poput baklave, tufahija, čokoladnog suflea, te raznih torti i kolača. Ovaj put nama je najviše prijao sufle, a kombinacija čokolade i sladoleda svakako je nepogriješiv izbor.
Ukusne zalogaje na kraju možete začiniti i kojom kapljicom vina, a vinsku mapu krasi širok izbor iz vinarija trebinjske regije i ostatka Hercegovine, kao i poznato domaće vino kuće za koje smo se mi odlučili.
Kako su nam istakli, u ovom restoranu imate mogućnost organizovanja rođendana, krštenja, djevojačkih i momačkih večeri, kao i ostalih veselja po vašem izboru.
Na samom ulasku u ovaj kutak uz osmijeh dobrodošlice dočekace vas ljubazno profesionalno osoblje, koje će vas boravak učiniti jos prijatnijim.
Na kraju vas pozivamo da dođete i uvjerite se zašto smo i mi ostaliko toliko oduševljeni ljepotom ovog neobičnog restorana.
Prema tome, za predah od svakodnevnice prepustite se toplini prijatnog ambijenta i uživajte u sočnim ukusima kuhinje restorana ‘Drijen’.
Ivana Kardum
HP, decembar 2019.