Hercegovina Vijesti

Gacko: „ Kada sveštenici uđu u dilove, vjernici plaćaju cijenu“

Novoizabrani gatački paroh Saša Kojović je odlučio da tradicionalno pokloničko putovanje u manastir Ostrog građane Gacka će ove godine koštati 30KM, a uz to broj mjesta biće ograničen.

Već godinama pomenuto putovanje u manastir Ostrog, privlači veliki broj vjernika. Svake godine organizacija je funkcionisala na isti način. Lokalno preduzeće „Jugoprevoz Gacko“ bi obezbijedilo onoliko autobusa, kolika je bila zainteresovanost građana, i po cijeni karte od 20KM.

Međutim ove godine, novoizabrani pahor Saša Kojović je uveo i nova pravila za sve građane Gacka, koji žele da se poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Trvdoškog.

Direktor lokalnog preduzeća „Jugoprevoz Gacko“ Siniša Nikolić kaže da je jerej Kojović odlučio da za prevoz vjernika do Ostroga unajmi novoregistrovanog prevoznika koji ima samo jedan autobus, a takođe je zaposlen u preduzeću „Rudnik i Termoelektrana“ Gacko.
Ovom odlukom novog gatačkog paroha njegovi parohijani će pokloničko putovanje platiti 10KM više nego ranije.

Nikolić se našoj redakciji obratio otvorenim pismom koje prenosimo u cjelosti.

„ Kada sveštenici uđu u dilove, vjernici plaćaju cijenu“

-Lokalno preduzeće ‘Jugoprevoz Gacko’ već 40 godina vrši usluge prevoza na području ove opštine. Novoizabrani gatački paroh uveo je i nova pravila. On je u dogovoru sa gospodinom Topalovićem, inače redovno prijavljenim radnikom RITE Gacko, donio odluku da njegova novoosnovana firma od sada prevozi vjernike na poklonička putovanja u manastir Ostrog i to po znatno većoj cijeni.
Ovo dalje znači da će vjernici, osim što će plaćati veće cijene karata, imati ograničen broj mjesta za poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Sveštenik Kojović mi je rekao da 30KM za pokloničko putovanje nije skupo i da to vjerni narod treba da plati. Sugerisao sam mu da je 20KM sasvim dovoljno da se pokriju putni troškovi i ostvari pristojna zarada za prevoznika, ali na moje sugestije nije reagovao. Smatram da na ovaj način jerej Kojović čini krivično djelo.

Pitam Njegovo preosveštenstvo vladiku Zahumsko-Hercegovačkog i Primorskog gospodina Dimitrija da li zna za dogovore koje sveštenik Kojović sklapa u Gacku i da li je, umjesto našeg dugogodišnjeg paroha oca Velja Kovača, u Gacko poslao sveštenika ili biznismena?-

 

 

 

Padrino, mart 2023.

11
21

BONUS VIDEO

Slični članci

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Urednik

Sutra „Dani košute“ i promocija domaćih proizvoda

Urednik

NATO: Spremni smo poslati još vojnika na Kosovo

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 1. juna

Urednik

Kad krenete na more u Hrvatsku, dočekat će vas još skuplje cigarete

Urednik

Mostarci i Bilećani ujedinjeni u pomoći Slobodi i Vjeri Vukosav

Urednik

U Srpskoj prošle godine živjelo 1,12 miliona stanovnika

Urednik

Oglas: Izdaje se atraktivan poslovni prostor, novogradnja, na Obali Luke Vukalovića

Urednik

Revizori našli brrojne nepravilnosti u Zavodu za zapošljavanje Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više