“Oko 4.000 porodica u BiH traži taj smještaj, dizanjem ovog kredita ti ljudi će nakon 25-30 godina riješiti stambeno pitanje”, rekao je Hurtić napominjući da je ostalo da se završi zgrada u Zvorniku, uskoro će se otvoriti u Doboju, a danas u Nevesinju.

Ljotić je rekao da je danas potpisan Memorandum za nastavak izgradnje zgrade koja se finansirala donatorskim sredstvima iz regionalnog stambenog programa.

“Ovaj program je prestao sa radom 30. juna prošle godine i nezavršena je ostala ta zgrada, čija je ugovorena vrijednost bila oko milion KM bez PDV-a. Završeno je nešto oko 40 odsto radova, ovim memorandumom je predviđeno da Grad Trebinje preuzme dalje finansiranje i koristiće osam stanova za potrebe grada, dok je ovaj procenat uloženih sredstava dovoljan da obezbijedi sedam stanova za izbjegla i raseljena lica za koja Sektretarijat plaća alternativni smještaj”, pojasnio je Ljotić.

On je podsjetio da je Sekretarijat u Trebinju za rješavanje stambenih problema izbjeglih i raseljenih lica od 2018. godine uložio nešto manje od šest miliona KM.

“U Republici Srpskoj se uradilo 703 stambene jedinice, računajući Nevesinje sa 12 stanova i Doboj sa 134 stana, vrijednost tog projekta je oko 29 miliona evra, 18 miliona evra su kreditna sredstva, a 11 miliona evra je učešće lokalnih zajednica za zemljište, komunalne priključke, građevinske dozvole”, rekao je Ljotić.

Gradonačelnik Ćurić naveo je da će osam stanova koji će biti u vlasništvu Grada biti namijenjeno deficitarnim zanimanjima, profesorima, ljekarima koji će učestvovati u značajnim projektima u Trebinju.

On je rekao da je procjena da će sve biti završeno za 24 mjeseca i da je vrijednost oko milion KM.

Ćurić je dodao da je Grad obezbijedio lokaciju, rentu i troškove uređenja.

Izvor: Trebinje.rs