RS i BiH Vijesti

Granična policija BiH na mukama, oboren rekord iz 2019. godine

Granična policija BiH je u nezakonitom prelasku granice, ili u pokušaju prelaska granice, u prvoj polovini 2023. godine evidentirala 4.567 osoba. To je skoro dva puta više nego u prvom kvartalu ove godine.

U odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine broj evidentiranih osoba upućuje na povećanje od čak 65 odsto.

Kada se osobama koje su nezakonito uspjele da uđu u BiH doda broj onih koji su ostali u BiH nakon isteka vize ili dozvole boravka, ukupan broj nezakonitih migranata evidentiranih od strane Službe za poslove sa strancima BiH iznosi 12.931. To je novi neslavni rekord koji je do sada držala 2019. godina sa 11.027 onih koji su nezakonito bili na tlu BiH.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ovi podaci iz Informacije o stanju migracija, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti BiH, govore da BiH ponovo trpi ogroman pritisak ilegalnih migracija preko svoje teritorije, nakon kratkog perioda zatišja. Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku granice uglavnom stižu iz Avganistana (782), Turske (381), Pakistana (158), Bangladeša (89) i Maroka (82). Tu je došlo do manje promjene u strukturi jer su u istom periodu 2022. državljani Burundija po broju bili u top pet zemalja.

Najveći teret migracijskog pritiska na BiH i dalje je iz pravca Srbije i Crne Gore. Kada je riječ o nezakonitim izlascima, ilegalni migranti uglavnom idu preko područja djelovanja Granične policije Gradiška, Brod i Velika Kladuša. Na najtežim mjestima, Graničnoj policiji BiH pomažu pripadnici policijskih i bezbjednosnih agencija iz Srpske, FBiH i sa nivoa BiH.

– Prema podacima Granične policije BiH, migranti su u 92 odsto slučajeva otkriveni izvan područja graničnih prelaza. A na međunarodnim graničnim prelazima otkriveno je 25 slučajeva skrivanja migranata u tovarnom prostoru vozila, korištenje falsifikovane ili tuđe putne isprave, kao i pokušaji izbjegavanja graničnih provjera – navodi se u ovom dokumentu koji je Savjet ministara poslao u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Iako su u 2023. nezakonite migracije intenzivirane, kako se navodi, migranti provode manje vremena u BiH, odlučujući se da što prije napuste BiH kako bi ušli u Šengensku zonu, pri čemu zaobilaze privremene prihvatne centre. Među onima koji se prijavljuju u BiH najviše je Avganistanaca – 5.491, a slijede Maroko, Bangladeš…

Primjetno je da u BiH raste broj državljana Bangladeša, dok opada broj Kubanaca. Smatra se da je to posljedica odluke Srbije da uvede vize za državljane Kube.

U Privremenom prihvatnom centru „Ušivak“ u Hadžićima, kapaciteta do 800 mjesta, na dan 30. jun 2023. boravilo je 119 osoba. U Privremenom prihvatnom centru „Blažuj“ u opštini Ilidža boravile su 724 osobe. U centrima u Unsko-sankom kantonu takođe su smješteni migranti. U „Borićima“ u Bihaću na kraju prve polovine godine boravila je 51 osoba, a u „Lipi“ 199.

Krijumčari

Prema podacima Tužilaštva BiH, u Odsjeku za krijumčarenje ljudi nalazi se 117 predmeta protiv 212 prijavljenih osoba za krivična djela “krijumčarenje ljudima” i još 11 predmeta protiv 83 osobe za krivično djelo “udruživanje za krijumčarenje migranata”. U 2023. zaprimljene su nove prijave u kojima je 50 osoba osumnjičeno.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Razvučena trobojka: Gudeljeva sestra ponosna: Trebinje! (FOTO)

Urednik

Upozorenje zbog vrućine – temperatura i do 40 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više