Kao Evropski grad sporta za 2024. Herceg Novi je podrška Trebinju u trci za ovu prestižnu titulu za narednu godinu, poruka je nakon sastanka delegacije dvije pobratimske opštine. Uz ovaj povod, teme razgovora predsjednika Opštine Stevana Katića i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića su bile razmjene dosadašnjih iskustava u saradnji i planovi za apliciranje za nove prekogranične projekte.

Kako navodi gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, titula Evropskog grada sporta veoma je značajna, pa će iskustvo Herceg Novog umnogome pomoći oko apliciranja.

– Smatramo da je Trebinje u poslednje vrijeme dosta uradilo po pitanju sportske infrastrukture, a isto tako veliki je broj djece uključen u sport na području grada Trebinja. Konkretan je podatak da se 2500 djece uzrasta do 18 godina bavi sportom. Imamo veliki broj uspješnih klubova, kada je riječ o muškoj i ženskoj košarci, rukometu, fudbal. Činjenica je da to iziskuje truda i novca, ali ono što je veoma važno imamo klubova čiji su članovi samo Trebinjci, a nastupaju u najišim rangovima takmičenja – navodi on.

U agendi gradonačelnika Ćurića je bila i posjeta Olimpijskom karavanu, a kako navodi predsejednik Opštine Stevan Katić, povod razgovora je podrška Trebinju u apliciranju za titulu Evropskog grada sporta.

– Drago mi je što je i Trebinje kandidat za Evropski grad sporta za 2025. Nadam se da će tokom sledeće godine Trebinje dobiti taj status, kao što je i herceg Novi za 2024. godinu – ističe on.

U okviru saradnje dva grada pokrenuta je inicijativa za osposobljavanjem integrisanog graničnog prelaza, a Ćuruć informiše da su radovi u toku.

– Nadamo se da će to ubrzati protok, što je veoma značajno. Nije problem samo rtiješiti infrastrukturno da to lijepo izgleda, nego da ima punu funkciju. Često se čujemo Katić i ja, intervenišemo koliko je to u našoj nadležnosti, više možda na prijateljskoj osnovi, jer to nije ingerencija lokalne zajednice. U svakom slučaju razmiju nas, ne tražimo ništa lično, već za opšti interes. Isto tako, svjesni smo situacije da je svake godine sve veći broj ljudi koji dolaze i u Herceg Novi i u Trebinje, što je dobro – kazao je Ćurić.

Svi dosadašnji projekti u okviru međunarodne saradnje vrlo uspješno su realizovani, zbog čega su se dva grada zajedno prijavila na brojne međunarodne projekte, navodi Katić.

– Zajedno učestvujemo i u ovim sledećim pozivima, što definitivno potvrđuje da dva, koji su najbliži, odnosno jedan uz drugi u dvije različite države funkcionišu zajedno na besprekoran način i mi ćemo nastaviti saradnju još snažnije i u narednom periodu – istakao je on.

Tokom sastanka dogovoren je i nastavak saradnje na organizaciji manifestacija koje će biti održane u Trebinju i Herceg Novom.