Hercegovina Vijesti

Hercegovački bijeli luk osvaja Evropu

Mala hercegovačka opština Ljubinje donedavno je bila prepoznatljiva po duvanu, ali je primat preuzeo bijeli luk, a proizvodi iz tamošnje firme, koja se bavi preradom ovog povrća, već su osvojili švedsko i njemačko tržište.

Jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka sa hercegovačkih polja nastaju u pogonima firme “Farmavit”, u kojoj napominju da u posljednje vrijeme pažnju posvećuju fermentisanom luku koji se koristi u farmaceutskoj industriji.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” šef pogona za preradu bijelog luka u ovom preduzeću Stefan Šalvarica, koji ističe da su marinade već našle svoje mjesto širom Evrope.

– Proizvode izvozimo u Švedsku, Njemačku i Srbiju, a uskoro ćemo biti dostupni i na tržištu Crne Gore. Pokazali su se kao tražena roba koja lako nađe kupca – rekao je Šalvarica.

Prema njegovim riječima, na vlastitim plantažama imaju zavisno od godine i prinosa u prosjeku 20 tona, a još najmanje toliko otkupe od kooperanata širom Hercegovine.

Kada je riječ o fermentisanom bijelom luku, kaže da posjeduje više antioksidanata od svježeg.

– To je ostarjeli luk, koji je dobio crnu boju. Prilikom konzumacije ne oštećuje sluzokožu želuca i nema isparavanja neprijatnog mirisa, a ima značajna ljekovita svojstva. Odlučili smo da od našeg hercegovačkog svježeg luka napravimo tu varijantu i pokazalo se kao pun pogodak – objašnjava Šalvarica naglasivši da ova tehnologija potiče iz Kine i Japana.

Kako kaže, fermentisani bijeli luk, obogaćen ekstraktima ljekovitog bilja, je fenomen kada je u pitanju djelovanje na ljudsko zdravlje.

–  Uzeli smo sve ljekovite biljke iz Hercegovine i naš bijeli luk i to smo iskoristili na najbolji mogući način. Za sada smo sa tim proizvodima zastupljeni na tržištu u Srpskoj i Srbiji, a uskoro ćemo biti dostupni i u FBiH – naglasio je Šalvarica dodavši da su im idući planovi da se sa svojim proizvodima probiju na rusko tržište.

Skoro 20 godina Budimir Kučinar iz Ljubinja proizvodi luk i na taj način popravlja kućni budžet. Za “Glas” kaže da mu puno znači što sada ne mora razmišljati gdje će plasirati svoj proizvod.

– Zadovoljan sam sa saradnjom, otkupom i cijenom. Ove godine otkupna cijena luka bila je četiri i po marke, kasnije i pet, čime sam zadovoljan. Ako imate količinu možete računati na korektnu zaradu. Poželjno bi bilo da imamo jedno navodnjavanje u finišu zavijanja luka, jer budu velike suše što smanjuje prinos – rekao je Kučinar.

Priznanje

Stefan Šalvarica kazao je da su se nedavno u Skoplju našli među 16 najuspješnijih kompanija sa zapadnog Balkana.

– Nagrađeni smo na regionalnom forumu privrednih komora. To je priznanje za naš trud i ono što smo uradili sa fermentisanim bijelim lukom i što smo iskoristili hercegovački biopotencijal i ljekovito bilje – rekao je on.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki planinari osvojili najviši vrh Balkana

Urednik

Pjevač Milan Bujaković u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Gacko: Brdska trka „Gat 2025“ okupila brojne ljubitelje sporta i prirode

Urednik

Repriza koju ste tražili: „Padrinovi mališani“ 21. i 22. epizoda (VIDEO)

Urednik

Fondacija “Sveti Vukašin” organizuje drugi amaterski 3×3 turnir u basketu

Urednik

Poziv na humanost: Pokrenuta akcija pomoći Anici Kovačević iz Trebinja (VIDEO)

Urednik

Sezona kupanja na trebinjskim bazenima počinje 20. juna, poznate i cijene ulaznica

Urednik

Bilećki osnovci proslavili malu maturu

Urednik

Gacko domaćin 31. Festivala guslara Republike Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više