Hercegovina Magazin Vijesti

Trebinje u znaku Jovana Dučića

Prvi aprilski dani u Trebinju su uvijek u znaku Jovana Dučića.

Trebinjci slave srpskog velikana jer zahvaljujući njemu ovaj grad je poznat u cijelom svijetu. Dučić nikada nije zaboravio svoje voljeno Trebinje i ostavio mu je mnogo. Zahvaljujući njemu postoji i Muzej Hercegovine.

„Ideja je potekla od trebinjskog pjesnika čuvenog Jovana Dučića diplomate, s obzirom da je radio kao ambasador Kraljevine Jugoslavije u Rimu on je poslao prvu zbirku za budući muzej. To je zbirka koju mi čuvamo kao Legat Jovana Dučića“, kaže direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić.

I trebinjska Narodna biblioteka se ponosi Dučićem i čuva njegovo blago.

„Biblioteka Jovana Dučića se sastoji od monografskih pubikacija to su knjige, serijskih pubikacija novina i časopisa i pjesnikove lične arhive. Što se tiče knjiga ima ih preko 5.600“, kaže bibliotekarka Narodne biblioteke Trebinje Ljiljana Ninković.

Baš zato punih 15 godina na dan pjesnikove smrti se održavaju Dučićevi dani koji znače i početak trebinjskog kulturnog ljeta. U gradskom Odjeljenju za kulturu vjeruju da je Trebinje danas baš onakvo kakvog ga je pjesnik zamišljao.

„Ono što je Dučić sanjao, ono što je Dučić pisao, ono što je Dučić želio a posebno legati koje je poklonio svom gradu nas podstiču, ne prisiljavaju, da njegujemo sjećanje na Dučića, da gradimo onu viziju, da stičemo tamo gdje je Dučić želio da bude Trebinje i nama se čini da to radimo na dobar način“, kaže načelnik za kulturu u Trebinju Slađana Skočajić.

Od siromaašnog Trebinjca Jovan Dučić je postao ambasador a to je, kažu poznavaci njegovog lika i djela, uspio samo znanjem. Govorio je pet jezika,bio je veliki dobrotvor a najviše je mislio na svoj rodni grad što se danas vidi na svakom koraku. Zato je najzvučniji epitet Trebinja – Dučićev grad.

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Ko je Teya Dora, predstavnica Srbije na Evroviziji

Urednik

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Ovi znakovi imaju najviše partnera prije nego što se skrase

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više