Hercegovina Vijesti

Hercegovina, uz dolinu Neretve, budući rasadnik mandarina

Uzgoj mandarina, uglavnom se veže uz dolinu Neretve, južni dio Hrvatske, koji je od davnina poznat po tome i gdje ljudi žive od njenog uzgoja. U BiH nema velikih nasada mandarina, jer je ustaljeno mišljenje da područje Hercegovine nije pogodno za njen masovniji uzgoj. Manjih, porodičnih nasada najviše ima u okolini Čapljine, međutim, mandarina uspijeva i u drugim dijelovima Hercegovine. U nastavku priča iz Ljubuškog, gdje je naša ekipa, početkom sedmice, pronašla nasad star 44-i godine.

Da mandarine odavno mogu uspijevati u Hercegovini dokazuje obitelj Gujić iz Ljubuškog. Njihov nasad, naime, star je više od 40 godina.

Semir Gujić se zajedno sa sestrom brine o 70-ak stabala mandarina. Većinu je posadio Semirov otac, a sadnice je u Ljubuški donio još 1979. godine iz Metkovića. Na oko 80 metara nadmorske visine, uspješno već više od 4 destljeća ovdje uspijevaju tri sorte mandarina.

SEMIR GUJIĆ, Ljubuški

„Ruska, ona kasno sazrijeva, ali je u većini slučajeva Zorica rana, Čahara ili Okoča, te tri vrste imamo. Mogu mandarine u Hercegovini, kao sto vidite ovdje, nasad preko 40 godina, posađene 1979. i 80-te godine. Imale su tri, četiri puta unistenje od velikih mrazeva, ali se polako vraćaju u svoj prvobitni zivot.“

Ovih dana na Semirovom imanju bit će završena berba i kasne Ruske sorte. U prosjeku bude oko 500 kilograma uroda, međutim, ove godine, kaže, očekuje manje.

SEMIR GUJIĆ, Ljubuški

„U maju su bile obilne kiše, i njima kad je idealno prilikom cvatnje da je sunčano, da nema padavina, tako da pčele mogu svoj dio posla da odrade. Ove godine je manje, Boze moj, ne može svake godine biti identičan urod.“

Semir kaže, mandarine uzgaja ekološki, pa imaju i poseban miris i okus, a lokalitet gornjeg grada u Ljubuškom, ističe, idealan je za njihov uzgoj. U Hercegovini bi se, smatraju stručnjaci, u budućnosti mogla i masovnije uzgajati mandarina.

MARKO IVANKOVIĆ, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru

„Rejon uzgoja je vrlo jasan, on se proteže u dolini Neretve. Sad je pitanje do kuda na sjever, s obzirom na klimatske promjene, vjerojatno ce se to pomaknuti prema sjeveru, dakle jos to trebamo utvrditi. Da, u Hercegovini nemamo bas velikih nasada mandirana, ali nema razloga da u idućem razdoblju ne dobijemo nove nasade.“ 

Proizvodnja mandarina u Hercegovini, smatra se, bila bi i ekonomski opravdana, s obzirom na redoviti urod svake godine, a i deficitarna je roba, tako da bi imala siguran plasman na tržištu. Nema razloga da i Hercegovina, uz dolinu Neretve, u budućunosti bude rasadnik mandarina.
Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Eksplozija nove energije sa Padrino radija i našeg portala !

Urednik

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

„Nevesinjska olimpijada“ predstavljena na Sajmu turizma u Banjaluci

Urednik

Trebinje: Austrijanka Madlen prešla u pravoslavnu vjeru i vjenčala se po starim srpskim običajima

Urednik

Nastavljena Prva liga RS: Leotar slavio u Trebinju, Nevesinjci pali na Palama

Urednik

Zemljotres pogodio Hercegovinu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više