Hercegovina Vijesti

Bileća ima zvaničan suvenir, ali ga nije moguće kupiti

Opština Bileća dobila je prije nekoliko godina zvaničan suvenir putem konkursa na kome je pobijedio akademski slikar Drago Vučić, ali taj suvenir nije moguće nigdje kupiti jer zbog loše finansijske situacije još nije realizovan projekat turističkog info-centra, koji bi bio i suvenirnica.

Zamjenik načelnika opštine Bileća Nikola Bajović rekao je Srni da postoji projekat vrijedan oko 120.000 KM i plan da se napravi turistički info-centar, ujedno i suvenirnica u kojoj bi se prodavali domaći proizvodi, rukotvorine i suveniri, među kojima i zvaničan suvenir opštine, ali da se na to čeka zbog loše finansijske situacije u opštini.

Planirano je da taj objekat bude na samom ulazu u Bileću, u blizini nekropole stećaka, da izgleda kao stara hercegovačka kuća pokrivena pločom, a predviđeni su i kampovi za bicikliste, motoriste i druge prolaznike.

„Zamišljeno je da turisti na tom mjestu mogu pronaći informacije o tome šta mogu posjetiti u opštini, ali i da se prodaju domaći hercegovački proizvodi i tako ostvaruju prihodi“, rekao je Bajović.

On je dodao da je projekat za turistički info-centar upućen prema evropskim fondovima, ali zbog neisplaćenih doprinosa za radnike opštinske administracije, finansijska realizacija za sada nije moguća. Kad je riječ o zvaničnom suveniru opštine Bileća, Bajović kaže da on postoji u nekoliko primjeraka koji se koristi samo kao vid poklona gostima opštine, dok za obimniju proizvodnju nedostaje novac.

Autor zvaničnog suvenira opštine Bileća, akademski slikar Drago Vučić rekao je Srni da je u osnovi suvenira bilećki stećak izrezbaren od gipsa, sa druge strane je izrezbaren izvor rijeke Trebišnjice, sa treće strane je grb Škole rezervnih oficira pješadije po kojoj je Bileća poznata, dok je sa četvrte strane ikona Svetog Save kao opštinske slave.

„Sa gornje strane je krst sa ulaza u crkvu Predojevića, a kao postament je bilećka ploča“, kaže Vučić.

On smatra da bi bilo krajnje vrijeme da se u Bileći napravi suvenirnica u kojoj bi se zvaničan suvenir opštine mogao prodati i tako biti dostupan i turistima ali i Bilećanima. Vučić je istakao da nikada nije potpisan ugovor između Turističke organizacije opštine Bileća koja je raspisala konkurs za izradu suvenira i njega kao autora zvaničnog suvenira opštine. „To bi trebalo da bude sljedeći korak, ali do danas to nije urađeno.

Ako već postoji taj zvaničan suvenir opštine trebalo bi da postoji mjesto gdje se on može kupiti. Iz opštine povremeno dobijem poziv da dostavim nekoliko primjeraka za poklon gostima opštine i to je sve“, rekao je Vučić.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Grad uvijek na raspolaganju Udruženju “Bebe”: Za 14 godina rada rođene 192 bebe

Urednik

Prodaje se ili iznajmljuje na duži period garsonjera u Trebinju

Urednik

Srbija saznala grupu za Olimpijske igre: Iznenađenje, košarkaška sila ispala

Urednik

U toku pripreme za humanitarni plivački maraton i sedam sati plivanja na relaciji Bigova – Budva

Urednik

Đoković danas preko Runea „cilja“ četvrtfinale Vimbldona

Urednik

Poetsko-muzičko veče „Živa reč“ oduševilo Trebinjce (VIDEO)

Urednik

Mladi šahisti osvojili medalje u brzopoteznom šahu u Trebinju

Urednik

Ivan Ilić Ilke od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Povećane cijene smještaja u Trebinju, najjeftiniji stan 80 KM za noć

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više