Hercegovina

Bilećkoj publici predstavljena knjiga „Vila sa Čakora“

Knjiga „Vila sa Čakora“ autorke Nede Đukić Borojević o stradanju devetnaestogodišnje djevojke Branke Đukić koju su ubila dvojica Albanaca sa Kosova i Metohije na planini Čakor 1975. godine, promovisana je večeras u Bileći.

Borojevićeva je rekla da je u knjizi pokušala da objedini sve što je napisano o ovoj velikoj tragediji koja je potresla stanovnike širom tadašnje Јugoslavije i šire.

Ona je istakla da joj je cilj bio da knjiga ostane pisani spomenik za buduća pokoljenja, da se takav zločin ne zaboravi i nikada nigdje ne ponovi, navodeći da ovo djelo ima veliki značaj za srpstvo.

– Branka je heroina srpskog naroda, a ne samo svoje porodice i bratstva, ona je ujedinila naš narod. O Branki se priča i pjeva, a onaj o kome se pjeva i priča vječito živi – poručila je Borojevićeva, koja je rođaka stradale djevojke.

Na promociji je istaknuto da je autorka na izvanredan način napisala knjigu, koristeći mnoštvo izvora, svjedočenja i sjećanja o djevojci izuzetne ljepote koju su svirepo ubila dvojica Albanaca, nakon što su pokušali da je siluju.

Profesor Slavoljub Đukić rekao je da je u knjizi riječ o tragediji nezapamćenoj na ovim prostorima u vrijeme kada je bilo proklamovano jedinstvo svih naroda na prostoru bivše Јugoslavije, navodeći da su o tome pisali mnogi umjetnici, ali da je to u javnosti bila tabu tema iz političkih razloga.

Knjiga je predstavljena u organizaciji bilećke Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“, a u programu u Domu kulture učestvovali su etno-pojci, guslari i učenici bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“.

Neda Đukić Borojević rođena je u Velikoj Sočanici kod Dervente i do sada je napisala brojna prozna i poetska djela, a za neka od njih je i nagrađena.

Član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, Matice srpske, kao i više književnih klubova i kulturno–umjetničkih društava u Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Specijalna ponuda srijedom u Aqua parku Grada Sunca

Urednik

Vinarija Vera iz Trebinja među 45 nagrađenih na Decanterovom takmičenju 2024.

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Urednik

Ne propustite nastup Emila Fetahovića u subotu veče u Kafeu „Poeta“

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ ugostila djecu sa Kosova i Metohije

Urednik

Razvoj odbojke i opstanak Hercegovine: Sastanak Rodoljuba Draškovića i ŽOK Gacko “RD Swisslion”

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više